Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Pieczarka leśna

Dodano: 2011-02-10

Pieczarka leśna, pieczarka lśniąca (Agaricus sylvaticus), bedłka lśniąca – gatunek grzybów z rodziny pieczarkowatych (Agaricaceae).

Charakterystyka

Kapelusz 
Bladochromowy, później cynamonowobrązowy, włóknisto łuskowaty, młody prawie kulisty, potem wypukły, dojrzały rozpłaszczony, pokryty drobnymi łuseczkami. 5-10 cm średnicy.

Blaszki 
Szaroczerwonawe, później brązowe, wolne.

Trzon 
Biały z odstającym pierścieniem u góry, cylindryczny, u dołu bulwiasto zgrubiały, za młodu pełny, potem rurkowaty, łatwo odłamujący się od kapelusza, wysokość - 10-12 cm.

Miąższ 
Biały, czerwieniejący po przekrojeniu. Smak dobry, zapach niewyraźny.

Wysyp zarodników 
Czarnobrązowy. Zarodniki o średnicy 5,5-6 x 3,5-4 µm, jajowate.

Biotop 
Rośnie od lipca do listopada w lasach iglastych, pojedynczo lub w małych grupach.

Znaczenie

Grzyb jadalny : Dobry grzyb jadalny, można przyrządzać w różny sposób. Zbiera się go jednak rzadko, gdyż nie jest ładny i ma czerwieniejący miąższ.

Bibliografia

  1. Zbigniew Podbielkowski, Słownik roślin użytkowych, PWRiL, W-wa, 1985, ISBN 83-09-00256-4

  2. Aurel Dermek: Grzyby. 1981. ISBN 8321723578. 


Źródło Wikipedia


Tagi powiązane z tym hasłem:
grzyby jadalne, encyklopedia rolnicza, grzyby