Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Pieczarka polna

Dodano: 2011-02-10

Pieczarka polna (Agaricus campestris) – gatunek grzybów z rodziny pieczarkowatych (Agaricaceae).

Charakterystyka

Kapelusz 
Biały, nagi lub z rzadkimi szarobrązowymi łuskami na czubku, za młodu prawie kulisty, później wypukły, na koniec spłaszczony. W młodych owocnikach brzeg kapelusza połączony jest z trzonem błoniastą osłoną.

Blaszki 
Najpierw różowe, później czerwonawe, wreszcie ciemnobrązowe, wolne.

Trzon 
Cylindryczny, pełny, łatwo odłamujący się od kapelusza, z białym błoniastym pierścieniem u góry. Powierzchnia gładka, biała.

Miąższ 
Ścisły, jędrny, elastyczny, biały, po przekrojeniu miejscami różowieje. Smak przyjemny, zapach lekko grzybowy.

Wysyp zarodników 
Czarnobrązowy. Zarodniki o średnicy 7–10 x 5–6 µm.

Biotop 
Rośnie od maja do listopada na łąkach, pastwiskach i rowach przydrożnych, najczęściej na dobrze nawożonych miejscach, np. na łąkach, gdzie pasie się bydło.

Znaczenie

Grzyb jadalny, używany jako dodatek do różnych mięsnych dań oraz do zup.

Do pieczarki szlachetnej (polnej) podobna jest pieczarka miejska (Agaricus bitorquis). Ma ona jednak zawsze nagi kapelusz i podwójny pierścień na trzonie. Rośnie od maja do listopada na rumowiskach i przy miejskich drogach. Jadalna.

Bibliografia

  1. Aurel Dermek: Grzyby. 1981. ISBN 8321723578. 


Źródło Wikipedia


Tagi powiązane z tym hasłem:
encyklopedia rolnicza, grzyby jadalne, grzyby