Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Podgrzybek zajączek

Dodano: 2011-02-11

Podgrzybek zajączek (zajączek, zajęcza warga, muchownik, borowik zajęczy) (Xerocomus subtomentosus) - gatunek grzyba jadalnego. W Polsce dość często spotykany.

Charakterystyka

Jest zmienny pod względem barwy owocnika, występuje w różnych odmianach. Bardzo podobnym gatunkiem jest podgrzybek złotawy.

Kapelusz 
Średnica 3-10 cm, żółty, orchowy, oliwkowy, brunatny, zamszowy prawie aksamitny, u młodych egzemplarzy półkolisty u starszych egzemplarzy poduchowaty.

Rurki 
5-20 mm długości, żółte ciemnieją z wiekiem do zielonożółtych i oliwkowobrązowych początkowo przyrośniete i lekko zbiegające potem wolne. Pory duże kanciaste, nieregularne jasnożółte potem zielonkawożółte, uszkodzone nie zmieniają koloru u starszych owocników mogą poszarzeć.
Wysyp zarodników 
Oliwkowobrązowy.

Trzon 
Grubość 1,2-2 cm, wysokość 6-10 cm, smukły, cylindryczny, pełny, zwężony u dołu, żółty. Mogą występować podłużne, ciemniejsze pręgi lub siateczka o bardzo wydłużonych oczkach.


Miąższ 

Biały lub kremowy z żółtym odcieniem, miękki, mięsisty. Przekrojony może chwilowo zmienić barwę.

Biotop 
Lasy iglaste i liściaste. Często występuje w pobliżu dębów, pojedynczo lub grupowo. Od lipca do końca października.

Znaczenie

Grzyb jadalny. Średnio wartościowy. Bardzo często robaczywieje.


Źródło Wikipedia


Tagi powiązane z tym hasłem:
zajączek, encyklopedia rolnicza, grzyby jadalne, grzyby