Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Rzodkiew japońska

Dodano: 2011-02-09

Rzodkiew japońska, daikon ( Raphanus sativus longipinnatus ) – grupa kultywarów rzodkwi zwyczajnej. Roślina uprawna, bardzo popularna w krajach Dalekiego Wschodu.

Zastosowanie

  • Rośliny uprawne: w polskim klimacie roślina ta znajduje optymalne warunki do wydania dobrego plonu.


  • Sztuka kulinarna: w smaku przypomina czarną rzodkiew. Spożywa się ją na różne sposoby — świeżą, gotowaną, marynowaną.


  • Wartości odżywcze: porcja 85 g (3 uncje) rzodkwi daikon zawiera tylko 18 kilokalorii (75 kJ) i dostarcza 34 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Daikon zawiera aktywny enzym, który pomaga przy trawieniu, szczególnie ciężkostrawnych potraw.

Zobacz też

  • Kuchnia japońska

  • Sztuka kulinarna

  • Rośliny uprawne

  • Warzywa

Przypisy

  1. ↑ Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website (ang.). 2001–. [dostęp 2010-11-10].

  2. ↑ Germplasm Resources Information Network (GRIN). [dostęp 2010-11-11].


Źródło Wikipedia


Tagi powiązane z tym hasłem:
encyklopedia rolnicza, warzywa rzepowate, warzywa