Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Śmietana

Dodano: 2011-02-24

Śmietana (śmietana kwaśna, śmietana ukwaszona) – spożywczy produkt nabiałowy, otrzymywany ze śmietanki (śmietany słodkiej), która z kolei pochodzi z warstwy górnej odwirowanego mleka pełnego. Typowa śmietana zawiera 12–16% tłuszczu, wykorzystywana jest głównie jako dodatek do potraw.

Produkcja

Śmietanka poddana jest procesowi fermentacji mlekowej, co prowadzi do zakwaszenia i zagęszczenia produktu. Dostępna komercyjnie śmietana może zawierać dodatkowe substancje zagęszczające jak żelatyna, guma guar, karagen, dodatki o kwaśnym smaku. Umieszczanie składu śmietany na opakowaniach w wielu krajach jest dobrowolne, a w Polsce stosowane jest tylko przez niektórych producentów. Dostępne odmiany śmietany o mniejszej zawartości tłuszczu mogą być wytwarzane przez połączenie śmietany i mleka.

Kwestie zdrowotne

Jeśli na śmietanie znajduje się warstwa pleśni, nie nadaje się ona do spożycia, gdyż cały produkt może być skażony mykotoksynami[1].

Przypisy

  1. ↑ Molds On Food: Are They Dangerous? (ang.). wrzesień 2005. [dostęp 2009-11-11].


Źródło Wikipedia


Tagi powiązane z tym hasłem:
encyklopedia rolnicza, mleko, śmietana