Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Soczewica jadalna

Dodano: 2011-02-09

Soczewica jadalna (Lens culinaris Medik.) – gatunek rośliny jednorocznej lub dwuletniej z rodziny bobowatych. Rodzime obszary jego występowania to Grecja, Azja Zachodnia, Azja Środkowa, Kaukaz, Pakistan[2]. Jest uprawiany w wielu krajach świata. W Polsce jest uprawiany, czasami (rzadko) dziczejący (efemerofit)[3].

Morfologia

Łodyga 
Wzniesiona lub podnosząca się, czworokątna z podłużną bruzdą, rozgałęziająca się. Dorasta do wysokości 0,4 m, jest omszona.

Liście
Pierzasto-złożone, składające się z 3-7 par wąskoeliptycznych i omszonych listków. Górne liście zakończone są wąsem, za pomocą którego roślina chwyta się podpór.

Kwiaty
Wyrastają po 2-3 na długich szypułkach. Są drobne, niebieskiego koloru.

Owoc
Zwisający strąk o długości 8-15 mm. Zawiera 1-3 dość duże, płaskie nasiona o ostrych brzegach.

Zastosowanie

  • Roślina uprawna: zaliczana do grupy roślin strączkowych. Uprawiana na smaczne i pożywne nasiona, które do spożycia nadają się po ugotowaniu. Można także wytwarzać z nich mąkę. Uprawiana była już 2 tys. lat p.n.e. Jej nasiona były podstawą wyżywienia w Starożytnym Egipcie, Grecji, Rzymie. Obecnie uprawiana jest głównie w Bangladeszu, Indiach, Turcji, Hiszpanii, Egipcie, a także w USA. Jest też rośliną pastewną.

Wartości odżywcze

Soczewica jadalna
Wartości odżywcze na 100 g produktu

Składniki pokarmowe

Witaminy

Składniki mineralne

woda

11,2 g

witamina A

25 mg

magnez

100 mg

energia

330 kcal

witamina B1

0,5 mg

fosfor

450 mg

błonnik

10,7 g

witamina B2

0,2 mg

żelazo

9 mg

białko

28 g

witamina B6

0,5 mg

sód

10 mg

tłuszcze

1,2 g

witamina C

6,2 mg

wapń

50 mg

węglowodany

57 g

witamina PP

2,6 mg

potas

900 mg


Przypisy

  1. ↑ Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website/Fabaceae (ang.). 2001–. [dostęp 2010-02-26].

  2. ↑ Germplasm Resources Information Network (GRIN). [dostęp 2010-02-22].

  3. ↑ Lucjan Rutkowski: Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej. Warszawa: Wyd. Naukowe PWN, 2006. ISBN 83-01-14342-8. 


Źródło Wikipedia


Tagi powiązane z tym hasłem:
warzywa, encyklopedia rolnicza, soczewica jadalna, warzywa strączkowate, soczewica