BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (12.06.2022)


Dodano: 04.07.2022

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (12.06.2022)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego

W Polsce w dniach 6–12.06.2022 r. w zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, trzodę chlewną kupowano po 6,68 zł/kg, czyli drożej o 1% niż tydzień wcześniej i o 3,5% niż przed miesiącem. Żywiec ten kosztował więcej o 21% niż w analogicznym tygodniu 2021 r.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

W drugim tygodniu czerwca br. na rynku krajowym półtusze wieprzowe sprzedawano po 9,48 zł/kg, a zatem drożej o 1% niż w poprzednim tygodniu i niż miesiąc wcześniej. Cena półtusz była wyższa o 18% niż przed rokiem.

Ceny zakupu żywca wołowego

Za bydło rzeźne krajowi dostawcy uzyskiwali 11,09 zł/kg, czyli mniej o 1% niż na początku czerwca br. oraz o 5% niż przed miesiącem. Żywiec wołowy był o 50% droższy w porównaniu z ceną płaconą przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wołowego

W drugim tygodniu czerwca br. kompensowane ćwierćtusze wołowe z buhajków do 2 lat sprzedawano po 21,32 zł/kg, a zatem taniej o 1% niż tydzień wcześniej oraz o 4% niż przed miesiącem. Cena ćwierćtusz wołowych była wyższa o 52% niż w analogicznym tygodniu 2021 roku.

Ceny zakupu żywca drobiowego

W dniach 6–12.06.2022 r. cena zakupu kurcząt brojlerów wyniosła 6,13 zł/kg, tj. mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu i miesiąc wcześniej. Był to poziom wyższy o 51% niż przed rokiem. Za indyki, podobnie jak tydzień wcześniej, dostawcy uzyskiwali 8,62 zł/kg. Cena tego żywca była wyższa o 1% niż w drugim tygodniu maja br. oraz o 32% niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

W drugim tygodniu czerwca br. tuszki kurcząt patroszonych z szyjami sprzedawano po 9,05 zł/kg, a więc taniej o 1% niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków wyniosła 15,72 zł/kg i była wyższa o 3% niż w poprzednim tygodniu oraz o 7,5% niż miesiąc wcześniej. W odniesieniu do cen uzyskiwanych przed rokiem tuszki kurcząt podrożały o 36%, a tuszki indyków – o 44%.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: MRiRW

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl