BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (12.09.2021)


Dodano: 27.09.2021

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (12.09.2021)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego

W dniach 6–12.09.2021 r. (dane ZSRIR MRiRW) cena trzody chlewnej zmniejszyła się o 4%, do 4,49 zł/kg. Żywiec ten był tańszy o 11% niż przed miesiącem oraz o 7% niż w porównywalnym tygodniu 2020 r.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

Zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej zbywały półtusze wieprzowe po 6,83 zł/kg, czyli taniej o 5% niż tydzień wcześniej oraz o 8% niż w drugim tygodniu sierpnia br. Cena półtusz była o 2% wyższa niż przed rokiem.

Ceny zakupu żywca wołowego

W drugim tygodniu września br. za bydło rzeźne dostawcy otrzymywali 7,79 zł/kg, czyli o 0,04 zł/kg więcej niż tydzień wcześniej. Żywiec ten był o 3% droższy niż przed miesiącem oraz o 23% droższy niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wołowego

Zakłady mięsne zbywały kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajków do 2 lat po 14,89 zł/kg względem 14,83 zł/kg w poprzednim tygodniu. Cena ćwierćtusz była większa o 3% niż przed miesiącem oraz o 15% niż w porównywalnym okresie 2020 r.

Ceny zakupu żywca drobiowego

W dniach 6–12.09.2021 r. nadal taniały kurczęta brojlery, za które w skupie płacono 4,03 zł/kg, a zatem mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu. Cena ta była niższa o 4% niż przed miesiącem, ale wyższa o 25% niż przed rokiem. W obrębie tygodnia indyki podrożały o 0,02 zł/kg do 4,91 zł/kg. Był to poziom cen niższy o 3,5% niż przed miesiącem, ale wyższy o 17% niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

Zakłady drobiarskie sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych po 5,73 zł/kg, a zatem drożej o 1% niż w poprzednim tygodniu, ale o 10% taniej niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków w obrębie tygodnia wzrosła o 3% do 10,64 zł/kg, ale była niższa o 1% niż przed miesiącem. W odniesieniu do porównywalnego tygodnia 2020 r. tuszki kurcząt podrożały o 11%, a indyków o 25%.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: sxc.hu

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl