BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (13.03.2022)


Dodano: 25.03.2022

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (13.03.2022)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego

W drugim tygodniu marca 2022 r. zarówno w większości krajów UE, jak i w Polsce kontynuowany był wzrost cen skupu żywca wieprzowego. W dniach 7–13.03.2022 r. (dane Komisji Europejskiej) unijni dostawcy za świnie rzeźne klasy E uzyskiwali 160,40 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, czyli więcej o 10,5% niż w poprzednim tygodniu, tj. więcej o 23,5% niż przed miesiącem oraz o 7% niż przed rokiem.

W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 168,17 EUR/100 kg i była wyższa o 5% od średniej ceny w UE oraz o 19% od ceny w Niderlandach, ale niższa o 3% niż na rynku niemieckim. W Polsce w drugim tygodniu marca br. (dane Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW), w porównaniu do poprzedniego notowania, trzoda chlewna podrożała o 20% do 6,19 zł/kg. Żywiec ten był droższy o 48% niż przed miesiącem oraz o 17,5% niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

W dniach 7–13.03.2022 r. w zakładach mięsnych cena półtusz wieprzowych ukształtowała się na poziomie 9,20 zł/kg, a więc wyższym o 26% niż tydzień wcześniej oraz o 46% niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku półtusze były o 17% droższe.

Ceny zakupu żywca wołowego

W drugim tygodniu marca br. krajowa cena zakupu bydła rzeźnego wyniosła 10,14 zł/kg i była wyższa o 1,5% niż w poprzednim tygodniu oraz o 6% niż miesiąc wcześniej. Żywiec wołowy był droższy o 52% niż przed rokiem.

Na rynku unijnym cena zakupu bydła rzeźnego klasy R3 ukształtowała się w granicy 471,47 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, czyli wyższym o 1,5% niż tydzień wcześniej oraz odpowiednio o 5% i 27% niż przed miesiącem i rokiem. Cena polskiej wołowiny tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 444,80 EUR/100 kg i była niższa o 6% niż w UE, we Francji i Włoszech oraz o 5% niż w Hiszpanii.

Ceny zbytu mięsa wołowego

W ślad za wzrostem cen żywca w skupie drożało mięso wołowe w zakładach mięsnych. W dniach 7–13.03.2022 r. kompensowane ćwierć-tusze wołowe z młodych byków do 2 lat sprzedawano po 20,70 zł/kg, tj. drożej o 4% niż tydzień wcześniej i o 7% niż przed miesiącem. Cena ćwierćtusz wołowych była wyższa o 55% niż w porównywalnym okresie 2021 r.

Ceny zakupu żywca drobiowego

Na rynku krajowym w drugim tygodniu marca br. cena kurcząt brojlerów ukształtowała się na poziomie 4,91 zł/kg, czyli wyższym o 3% niż w poprzednim tygodniu i o 8% niż przed miesiącem. Za żywiec indyczy dostawcy otrzymywali 7,08 zł/kg, a zatem więcej o 2% niż tydzień wcześniej i o 7% niż przed miesiącem. Kaczki brojlery skupowano po 6,37 zł/kg, a zatem drożej o 1% niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku kurczęta brojlery były droższe o 36%, indyki – o 27%, a kaczki brojlery – o 39%.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

W zakładach drobiarskich średnia cena tuszek kurcząt patroszonych z szyjami, w odniesieniu do poprzedniego tygodnia, wzrosła o 10% do 9,18 zł/kg. Była ona wyższa o 21% niż przed miesiącem oraz o 53% niż przed rokiem. Filety z piersi indyka sprzedawano po 20,53 zł/kg, czyli drożej o 7% niż tydzień wcześniej. W porównaniu z cenami uzyskiwanymi przed miesiącem i rokiem filety z piersi indyka były droższe odpowiednio o 9% i 31%.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: RGBStock

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl