- Artykuły i Analizy
- Biznes
- Ceny rolnicze
- Dotacje i dopłaty
- Finanse i prawo
- Gospodarz.pl
- Leśnictwo
- Nawozy i środki ochrony roślin
- Ogrodnictwo
- Produkcja roślinna
- Produkcja zwierzęca
- Przetwórstwo spożywcze
- Targi i konferencje
- Technika rolnicza
- Z kraju
- Z regionu
- Z życia firm
- Z życia instytucji
- Ze świata
- Ziemia rolna
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: sxc.hu
Rynek mięsa w Polsce (19.09.2021)
Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Jesteś w kategorii wiadomości:
Ceny zakupu żywca wieprzowego
Na rynku krajowym w dniach 13–19.09.2021 r. zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za świnie rzeźne płaciły dostawcom 4,35 zł/kg, czyli mniej o 3% niż w poprzednim tygodniu oraz o 14% niż przed miesiącem. Cena tego żywca była niższa o 10% niż w porównywalnym okresie 2020 r.
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
Cena półtusz wieprzowych ukształtowała się w granicy 6,63 zł/kg, a zatem mniejszej o 3% niż tydzień wcześniej oraz o 11% niż w trzecim tygodniu sierpnia br. W stosunku do notowań sprzed roku półtusze wieprzowe potaniały o 5,5%.
Ceny zakupu żywca wołowego
Od połowy lipca br. utrzymuje się wzrostowy trend cen zakupu żywca wołowego. W trzecim tygodniu września br. bydło rzeźne nabywano po 7,88 zł/kg, czyli drożej o 1% niż w poprzednim tygodniu. Cena tego żywca była wyższa o 2% niż przed miesiącem oraz o 26% niż przed rokiem.
Ceny zbytu mięsa wołowego
W ślad za zwyżką cen w skupie drożeją elementy wołowe w zakładach mięsnych. W dniach 13–19.09.2021 r. kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajków do 2 lat zbywano po 15,18 zł/kg, czyli drożej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 5% niż przed miesiącem. Cena ćwierćtusz była również wyższa o 17% niż w tym samym okresie 2020 r.
Ceny zakupu żywca drobiowego
W trzecim tygodniu września br. w zakładach drobiarskich potaniały wszystkie monitorowane rodzaje żywca drobiowego. Za kurczęta brojlery dostawcy uzyskiwali 3,99 zł/kg, tj. mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 4% niż przed miesiącem. Cena indyków ukształtowała się na poziomie 4,88 zł/kg, a więc niższym o 1% niż tydzień wcześniej oraz o 3% niż przed miesiącem. Gęsi potaniały o 4% do 9,71 zł/kg, ale były droższe o 1,5% niż w trzecim tygodniu sierpnia br. Na w miarę stabilnym poziomie utrzymuje się cena skupu kaczek brojlerów, która w omawianym tygodniu, podobnie jak tydzień i miesiąc wcześniej, wyniosła 4,97 zł/kg. W porównaniu z tym samym tygodniem 2020 r. gęsi były droższe o 31%, kurczęta brojlery – o 24%, indyki – o 17,5%, a kaczki brojlery – o 17%.
Ceny zbytu mięsa drobiowego
Cena zbytu tuszek kurcząt patroszonych wyniosła 5,30 zł/kg i była niższa o 7,5% niż przed tygodniem oraz o 12% miesiąc wcześniej. Tuszki indyków w obrębie tygodnia podrożały o 1% do 10,71 zł/kg, ale były o 0,04 zł/kg tańsze niż przed miesiącem. W porównaniu do notowań sprzed roku cena tuszek kurcząt była wyższa o 7%, a indyków – o 31%.
Na rynku krajowym w dniach 13–19.09.2021 r. zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za świnie rzeźne płaciły dostawcom 4,35 zł/kg, czyli mniej o 3% niż w poprzednim tygodniu oraz o 14% niż przed miesiącem. Cena tego żywca była niższa o 10% niż w porównywalnym okresie 2020 r.
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
Cena półtusz wieprzowych ukształtowała się w granicy 6,63 zł/kg, a zatem mniejszej o 3% niż tydzień wcześniej oraz o 11% niż w trzecim tygodniu sierpnia br. W stosunku do notowań sprzed roku półtusze wieprzowe potaniały o 5,5%.
Ceny zakupu żywca wołowego
Od połowy lipca br. utrzymuje się wzrostowy trend cen zakupu żywca wołowego. W trzecim tygodniu września br. bydło rzeźne nabywano po 7,88 zł/kg, czyli drożej o 1% niż w poprzednim tygodniu. Cena tego żywca była wyższa o 2% niż przed miesiącem oraz o 26% niż przed rokiem.
Ceny zbytu mięsa wołowego
W ślad za zwyżką cen w skupie drożeją elementy wołowe w zakładach mięsnych. W dniach 13–19.09.2021 r. kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajków do 2 lat zbywano po 15,18 zł/kg, czyli drożej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 5% niż przed miesiącem. Cena ćwierćtusz była również wyższa o 17% niż w tym samym okresie 2020 r.
Ceny zakupu żywca drobiowego
W trzecim tygodniu września br. w zakładach drobiarskich potaniały wszystkie monitorowane rodzaje żywca drobiowego. Za kurczęta brojlery dostawcy uzyskiwali 3,99 zł/kg, tj. mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 4% niż przed miesiącem. Cena indyków ukształtowała się na poziomie 4,88 zł/kg, a więc niższym o 1% niż tydzień wcześniej oraz o 3% niż przed miesiącem. Gęsi potaniały o 4% do 9,71 zł/kg, ale były droższe o 1,5% niż w trzecim tygodniu sierpnia br. Na w miarę stabilnym poziomie utrzymuje się cena skupu kaczek brojlerów, która w omawianym tygodniu, podobnie jak tydzień i miesiąc wcześniej, wyniosła 4,97 zł/kg. W porównaniu z tym samym tygodniem 2020 r. gęsi były droższe o 31%, kurczęta brojlery – o 24%, indyki – o 17,5%, a kaczki brojlery – o 17%.
Ceny zbytu mięsa drobiowego
Cena zbytu tuszek kurcząt patroszonych wyniosła 5,30 zł/kg i była niższa o 7,5% niż przed tygodniem oraz o 12% miesiąc wcześniej. Tuszki indyków w obrębie tygodnia podrożały o 1% do 10,71 zł/kg, ale były o 0,04 zł/kg tańsze niż przed miesiącem. W porównaniu do notowań sprzed roku cena tuszek kurcząt była wyższa o 7%, a indyków – o 31%.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: sxc.hu
-
-
Ceny skupu zbóż według GUS
-
-
Skup zbóż według GUS
-
-
Polski eksport pszenicy poza UE obniżył się gwałtownie w połowie tego sezonu
-
-
W tym sezonie tempo naszego eksportu zbóż poza UE spadło o blisko 1/3
-
-
Rynek produktów mleczarskich w Polsce (20.04.2025)
-
-
Ceny drobiu w Polsce (27.04.2025)
-
-
Rynek mięsa w Polsce (20.04.2025)
-
-
Rynek zbóż w Polsce (20.04.2025)
-
-
Ceny produktów mlecznych w Polsce (20.04.2025)
-
-
Ceny netto skupu mleka surowego według GUS w marcu 2025 r.
-
-
Ceny netto skupu mleka surowego według GUS
-
-
Ceny żywca wieprzowego, wołowego i drobiowego (20.04.2025)