BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (20.03.2022)


Dodano: 04.04.2022

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (20.03.2022)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego

Na rynku krajowym w dniach 14–20.03.2022 r. w zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW trzodę chlewną skupowano po 6,80 zł/kg, tj. drożej o 10% niż w poprzednim tygodniu oraz o 63% niż przed miesiącem. Cena tego żywca była o 25% wyższa niż przed rokiem.

Wzrost cen trzody chlewnej kontynuowany był też w większości krajów Unii Europejskiej. Według danych Komisji Europejskiej cena świń rzeźnych klasy E w UE wyniosła 175,70 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, czyli więcej o 9% niż w poprzednim tygodniu, o 34% niż przed miesiącem oraz o 13% niż przed rokiem. W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 189,88 EUR/100 kg, tj. wyższym o 14,18 EUR/100 kg od średniej ceny w UE, o 1,15 EUR/100 kg niż w Niemczech, o 28,29 EUR/100 kg niż w Niderlandach oraz o 59,26 EUR/100 kg niż w Danii.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

W trzecim tygodniu marca br. półtusze wieprzowe zbywano po 10,70 zł/kg, a zatem drożej o 16% niż tydzień wcześniej oraz o 71% niż przed miesiącem. Cena półtusz była o 31% wyższa niż w porównywalnym okresie 2021 r.

Ceny zakupu żywca wołowego

W dniach 14–20.03.2022 r. na rynku krajowym bydło rzeźne, w porównaniu do poprzedniego tygodnia, podrożało o 3% do 10,48 zł/kg. Był to poziom cen odpowiednio o 7% i 57% wyższy niż przed miesiącem i rokiem.

Ceny zbytu mięsa wołowego

Zakłady mięsne sprzedawały kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych byków do 2 lat po 20,75 zł/kg względem 20,70 zł/kg tydzień wcześniej. Cena ćwierćtusz wołowych była wyższa o 6% niż przed miesiącem oraz o 54,5% niż w tym samym okresie 2021 r.

Ceny zakupu żywca drobiowego

W trzecim tygodniu marca br. krajowi dostawcy za kurczęta brojlery uzyskiwali 5,22 zł/kg, tj. o 6% więcej niż w poprzednim tygodniu i o 14% niż przed miesiącem. Cena indyków wyniosła 7,21 zł/kg i była wyższa o 2% niż tydzień wcześniej oraz o 7% niż przed miesiącem. Kaczki brojlery skupowano po 6,48 zł/kg, a więc odpowiednio drożej o 2% i 3% niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. Kurczęta brojlery były droższe niż przed rokiem o 43,5%, indyki – o 28%, a kaczki brojlery – o 40%.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

W ślad za zwyżką cen żywca drobiowego w skupie drożało mięso. Tuszki kurcząt patroszonych z szyjami zbywano po 9,89 zł/kg, czyli drożej o 8% niż tydzień wcześniej, o 25% niż przed miesiącem oraz o 64% niż w porównywalnym tygodniu 2021 r. Cena tuszek indyków patroszonych ukształtowała się na poziomie 12,44 zł/kg, a zatem wyższym o 5% niż w poprzednim tygodniu. Tuszki indyków były droższe o 5,5% niż miesiąc wcześniej oraz o 13% niż przed rokiem.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl