BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (23.01.2022)


Dodano: 09.02.2022

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (23.01.2022)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego
Na rynku krajowym w dniach 17–23.01.2022 r. zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW nabywały trzodę chlewną po 4,46 zł/kg, czyli o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. Cena tego żywca była o 14% wyższa niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

Półtusze wieprzowe sprzedawano po 6,70 zł/kg, a więc taniej o 1% niż tydzień wcześniej i o 2% niż przed miesiącem. Jednocześnie półtusze były droższe o 14% niż w analogicznym okresie 2021 r.

Ceny zakupu żywca wołowego

W trzecim tygodniu stycznia 2022 r. kontynuowana była zwyżka cen skupu żywca wołowego. Krajowi dostawcy za bydło rzeźne otrzymywali 9,57 zł/kg, a zatem więcej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 5% niż przed miesiącem. Żywiec wołowy był droższy o 43% niż w porównywalnym tygodniu 2021 r.

Ceny zbytu mięsa wołowego

W dniach 17–23.01.2022 r. zakłady mięsne zbywały ćwierćtusze wołowe kompensowane z buhajków do 2 lat po 19,26 zł/kg, tj. drożej o 1% niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem. Cena ćwierćtusz była wyższa o 39% niż przed rokiem.

Ceny zakupu żywca drobiowego

W trzecim tygodniu stycznia 2022 r. odnotowano zwyżkę cen gatunków żywca drobiowego monitorowanych przez ZSRIR MRiRW. Cena skupu kurcząt brojlerów ukształtowała się w granicy 4,48 zł/kg, czyli wyższej o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% niż miesiąc wcześniej. Za indyki dostawcy uzyskiwali 6,40 zł/kg, a więc więcej o 3% niż tydzień wcześniej oraz o 15% niż przed miesiącem. Kaczki brojlery, w porównaniu z poprzednim tygodniem, podrożały o 2% do 6,03 zł/kg i były droższe o 7% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu do cen skupu drobiu uzyskiwanych przed rokiem indyki były droższe o 45%, kaczki brojlery – o 38%, a kurczęta brojlery – o 35,5%.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

Cena sprzedaży tuszek kurcząt patroszonych w zakładach drobiarskich wyniosła 7,12 zł/kg, czyli mniej o 3% niż w poprzednim tygodniu, ale odpowiednio o 9% i 28% więcej niż przed miesiącem i rokiem. Za tuszki indyków trzeba było zapłacić 11,55 zł/kg, czyli więcej o 5% niż tydzień wcześniej, o 3% niż przed miesiącem oraz o 12% niż w analogicznym tygodniu 2021 r.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl