BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (24.04.2022)


Dodano: 09.05.2022

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (24.04.2022)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego

W dniach 18–24.04.2022 r. w zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW trzodę chlewną skupowano po 6,75 zł/kg względem 6,74 zł/kg w poprzednim tygodniu i 6,73 zł/kg przed miesiącem. Cena tego żywca była o 30% wyższa niż w porównywalnym tygodniu 2021 r.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

Półtusze wieprzowe zbywano po 9,99 zł/kg, czyli drożej o 0,5% niż tydzień wcześniej, ale taniej o 3% niż przed miesiącem. Cena półtusz była wyższa o 32,5% niż przed rokiem.

Ceny zakupu żywca wołowego

W trzecim tygodniu kwietnia 2022 r. za bydło rzeźne dostawcy otrzymywali 11,35 zł/kg, czyli o 0,06 zł/kg więcej niż w tygodniu przedświątecznym. W ujęciu miesiąca cena tego żywca wzrosła o 5% i równocześnie była o 61% wyższa niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wołowego

Zakłady sprzedawały kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych byków do 2 lat po 22,38 zł/kg, a więc taniej o 1% niż tydzień wcześniej. Jednocześnie cena tego asortymentu była wyższa niż przed miesiącem i rokiem odpowiednio o 5% i o 70%.

Ceny zakupu żywca drobiowego

W dniach 18–24.04.2022 r. w krajowym skupie nadal drożał żywiec drobiowy. Kurczęta brojlery nabywano po 6,08 zł/kg, czyli drożej o 1,5% niż w poprzednim tygodniu i o 13% niż miesiąc wcześniej. Cena indyków ukształtowała się na poziomie 8,31 zł/kg, tj. odpowiednio o 2% i o 11,5% wyższym niż w poprzednim tygodniu oraz przed miesiącem. Za kaczki brojlery dostawcy otrzymywali 6,93 zł/kg, tj. więcej o 1% niż tydzień wcześniej i o 6% niż przed miesiącem. W porównaniu z tym samym okresem 2021 r. kurczęta brojlery podrożały o 61%, kaczki brojlery – o 46%, a indyki – o 43%.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

Na rynku krajowym tuszki kurcząt patroszonych z szyjami zbywano po 10,32 zł/kg, a zatem drożej o 0,04 zł/kg niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków patroszonych wzrosła w obrębie tygodnia i miesiąca odpowiednio o 4% i 21%, kształtując się na poziomie 13,95 zł/kg. Tuszki kurcząt były droższe niż przed rokiem o 59%, a tuszki indyków – o 25%.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl/MG

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl