BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (26.09.2021)


Dodano: 13.10.2021

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (26.09.2021)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego

Od czerwca br. w Unii Europejskiej utrzymuje się obniżka średnich cen żywca wieprzowego spowodowana głównie nadwyżką podaży na rynku, która wynika z niższego popytu Chin na produkty wieprzowe. W dniach 20–26.09.2021 r. unijni dostawcy za świnie rzeźne klasy E otrzymywali 136,08 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, czyli mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu, o 4% niż przed miesiącem oraz o 5% niż przed rokiem. W Polsce cena świń rzeźnych klasy E wyrażona w walucie unijnej wyniosła 122,85 EUR/100 kg i była niższa o 13,23 EUR od średniej ceny w UE oraz od cen na rynku niemieckim o 9,45 EUR i duńskim o 10,82 EUR.

W Polsce w dniach 20–26.09.2021 r. w zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW zaobserwowano dalszą obniżkę cen zakupu żywca wieprzowego, za który dostawcom płacono 4,31 zł/kg. Cena świń rzeźnych była niższa o 1% niż w poprzednim tygodniu, o 12% niż przed miesiącem oraz o 6% niż w porównywalnym okresie 2020 r.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

Półtusze wieprzowe sprzedawano po 6,53 zł/kg, czyli taniej o 1,5% niż tydzień wcześniej oraz o 11% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku cena tego asortymentu zmniejszyła się o 5%.

Ceny zakupu żywca wołowego

Ograniczona podaż wołowiny na rynku krajowym oraz utrzymujące się duże zapotrzebowanie eksportowe skutkuje zwiększeniem się cen skupu żywca wołowego. W dniach 20–26.09.2021 r. za bydło rzeźne krajowi dostawcy uzyskiwali 7,96 zł/kg, czyli więcej o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 2% niż przed miesiącem. Żywiec ten był o 26% droższy niż w porównywalnym tygodniu 2020 r.

Ceny zbytu mięsa wołowego

Zakłady mięsne zbywały kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajków do 2 lat po 15,45 zł/kg, czyli drożej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 4% niż przed miesiącem. Cena ćwierćtusz była wyższa o 21% niż w tym samym okresie 2020 r.

Ceny zakupu żywca drobiowego

W dniach 20–26.09.2021 r. na rynku krajowym cena kurcząt brojlerów ukształtowała się na poziomie 3,97 zł/kg, tj. niższym o 0,02 zł/kg niż w poprzednim tygodniu. Kurczęta były o 4% tańsze niż przed miesiącem, ale o 23% droższe niż w analogicznym tygodniu 2020 r. Za indyki dostawcy uzyskiwali 4,90 zł/kg względem 4,88 zł/kg tydzień wcześniej i 4,92 zł/kg przed miesiącem. Jednocześnie żywiec indyczy był droższy o 18% niż przed rokiem. Cena skupu gęsi wyniosła 9,70 zł/kg, a więc mniej o 0,01 zł/kg niż w poprzednim tygodniu i o 1% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku żywiec ten był o 30% droższy. Cena kaczek brojlerów od połowy sierpnia br. utrzymuje się na w miarę stabilnym poziomie i w czwartym tygodniu września br. wyniosła 4,96 zł/kg. Cena kaczek była niższa o 0,01–0,02 zł/kg niż tydzień i miesiąc wcześniej, ale wyższa o 16% niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

W czwartym tygodniu września br. zakłady drobiarskie sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych po 5,20 zł/kg, a zatem taniej o 2% niż w poprzednim tygodniu oraz o 11,5% niż miesiąc wcześniej. Za tuszki indyków uzyskiwano 10,72 zł/kg. Był to poziom podobny do notowanego tydzień wcześniej, ale niższy o 2% niż przed miesiącem. W obrębie roku cena tuszek indyków wzrosła o 33%, a kurcząt – o 4%.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl/MG

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl