- Artykuły i Analizy
- Biznes
- Ceny rolnicze
- Dotacje i dopłaty
- Finanse i prawo
- Gospodarz.pl
- Leśnictwo
- Nawozy i środki ochrony roślin
- Ogrodnictwo
- Produkcja roślinna
- Produkcja zwierzęca
- Przetwórstwo spożywcze
- Targi i konferencje
- Technika rolnicza
- Z kraju
- Z regionu
- Z życia firm
- Z życia instytucji
- Ze świata
- Ziemia rolna
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl
Rynek mięsa w Polsce (27.03.2022)
Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.
Jesteś w kategorii wiadomości:
Ceny zakupu żywca wieprzowego
Według informacji z zakładów objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 21–27 marca 2022 r. trzoda chlewna potaniała o 1% w porównaniu z poprzednim tygodniem i wyniosła 6,73 zł/kg. Żywiec ten był droższy o 52% niż przed miesiącem oraz o 26% niż przed rokiem. Według danych Komisji Europejskiej cena świń rzeźnych klasy E w Unii Europejskiej wyniosła 182,38 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była wyższa o 3,5% niż w poprzednim tygodniu. Żywiec ten był droższy o 35% i o 17% w stosunku do cen uzyskiwanych przed miesiącem i rokiem. W Polsce cena trzody chlewnej tej klasy wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 187,20 EUR/100 kg, czyli wyższym o 3% od średniej ceny w UE, o 12% niż w Niderlandach i o 35% niż w Danii, ale niższym o 5% niż na rynku niemieckim.
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
W czwartym tygodniu marca br. półtusze wieprzowe sprzedawano po 10,34 zł/kg, czyli taniej o 3% niż w poprzednim tygodniu. Ceny tego asortymentu były wyższe niż przed miesiącem i rokiem odpowiednio o 59% i o 27%.
Ceny zakupu żywca wołowego
Na rynku krajowym utrzymuje się wzrost cen żywca wołowego spowodowany m.in. niższą podażą bydła w skupie. W dniach 21–27.03.2022 r. cena zakupu żywca wołowego ukształtowała się na poziomie 10,81 zł/kg, a zatem wyższym o 3% niż tydzień wcześniej. Żywiec ten był droższy o 10% niż w końcu lutego br. oraz o 59,5% niż w porównywalnym tygodniu 2021 r.
Ceny zbytu mięsa wołowego
W zakładach mięsnych kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych byków do 2 lat zbywano po 21,31 zł/kg, czyli drożej o 3% niż tydzień wcześniej i o 8% niż przed miesiącem. Cena ćwierćtusz była wyższa o 58% niż w porównywalnym okresie 2021 r.
Ceny zakupu żywca drobiowego
W czwartym tygodniu marca br. odnotowano dalszy wzrost cen monitorowanych gatunków żywca drobiowego. Cena skupu zarówno kurcząt brojlerów, jak i indyków wzrosła w obrębie tygodnia o 3% i ukształtowała się na poziomie odpowiednio: 5,40 zł/kg i 7,46 zł/kg. Kurczęta były droższe o 16% niż przed miesiącem oraz o 48% niż przed rokiem. Cena indyków w porównaniu do poprzedniego miesiąca i analogicznego okresu 2021 r. wzrosła odpowiednio o 9% i o 33%. Kaczki brojlery skupowano po 6,52 zł/kg, o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu, czyli drożej o 5% niż przed miesiącem oraz o 40% niż przed rokiem.
Ceny zbytu mięsa drobiowego
Zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt patroszonych z szyjami przeciętnie po 10,04 zł/kg, tj. drożej o 1,5% niż tydzień wcześniej. Cena tego asortymentu była wyższa o 23% niż przed miesiącem oraz o 62% niż w analogicznym tygodniu 2021 r. Filety z piersi indyka sprzedawano po 21,93 zł/kg, a więc drożej o 6% niż w poprzednim tygodniu. W porównaniu z cenami otrzymywanymi przed miesiącem i rokiem filety z piersi indyka były droższe odpowiednio o 15% i 37%.
Według informacji z zakładów objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 21–27 marca 2022 r. trzoda chlewna potaniała o 1% w porównaniu z poprzednim tygodniem i wyniosła 6,73 zł/kg. Żywiec ten był droższy o 52% niż przed miesiącem oraz o 26% niż przed rokiem. Według danych Komisji Europejskiej cena świń rzeźnych klasy E w Unii Europejskiej wyniosła 182,38 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była wyższa o 3,5% niż w poprzednim tygodniu. Żywiec ten był droższy o 35% i o 17% w stosunku do cen uzyskiwanych przed miesiącem i rokiem. W Polsce cena trzody chlewnej tej klasy wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 187,20 EUR/100 kg, czyli wyższym o 3% od średniej ceny w UE, o 12% niż w Niderlandach i o 35% niż w Danii, ale niższym o 5% niż na rynku niemieckim.
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
W czwartym tygodniu marca br. półtusze wieprzowe sprzedawano po 10,34 zł/kg, czyli taniej o 3% niż w poprzednim tygodniu. Ceny tego asortymentu były wyższe niż przed miesiącem i rokiem odpowiednio o 59% i o 27%.
Ceny zakupu żywca wołowego
Na rynku krajowym utrzymuje się wzrost cen żywca wołowego spowodowany m.in. niższą podażą bydła w skupie. W dniach 21–27.03.2022 r. cena zakupu żywca wołowego ukształtowała się na poziomie 10,81 zł/kg, a zatem wyższym o 3% niż tydzień wcześniej. Żywiec ten był droższy o 10% niż w końcu lutego br. oraz o 59,5% niż w porównywalnym tygodniu 2021 r.
Ceny zbytu mięsa wołowego
W zakładach mięsnych kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych byków do 2 lat zbywano po 21,31 zł/kg, czyli drożej o 3% niż tydzień wcześniej i o 8% niż przed miesiącem. Cena ćwierćtusz była wyższa o 58% niż w porównywalnym okresie 2021 r.
Ceny zakupu żywca drobiowego
W czwartym tygodniu marca br. odnotowano dalszy wzrost cen monitorowanych gatunków żywca drobiowego. Cena skupu zarówno kurcząt brojlerów, jak i indyków wzrosła w obrębie tygodnia o 3% i ukształtowała się na poziomie odpowiednio: 5,40 zł/kg i 7,46 zł/kg. Kurczęta były droższe o 16% niż przed miesiącem oraz o 48% niż przed rokiem. Cena indyków w porównaniu do poprzedniego miesiąca i analogicznego okresu 2021 r. wzrosła odpowiednio o 9% i o 33%. Kaczki brojlery skupowano po 6,52 zł/kg, o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu, czyli drożej o 5% niż przed miesiącem oraz o 40% niż przed rokiem.
Ceny zbytu mięsa drobiowego
Zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt patroszonych z szyjami przeciętnie po 10,04 zł/kg, tj. drożej o 1,5% niż tydzień wcześniej. Cena tego asortymentu była wyższa o 23% niż przed miesiącem oraz o 62% niż w analogicznym tygodniu 2021 r. Filety z piersi indyka sprzedawano po 21,93 zł/kg, a więc drożej o 6% niż w poprzednim tygodniu. W porównaniu z cenami otrzymywanymi przed miesiącem i rokiem filety z piersi indyka były droższe odpowiednio o 15% i 37%.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl
-
-
Ceny skupu zbóż według GUS
-
-
Skup zbóż według GUS
-
-
Polski eksport pszenicy poza UE obniżył się gwałtownie w połowie tego sezonu
-
-
W tym sezonie tempo naszego eksportu zbóż poza UE spadło o blisko 1/3
-
-
Rynek produktów mleczarskich w Polsce (20.04.2025)
-
-
Ceny drobiu w Polsce (27.04.2025)
-
-
Rynek mięsa w Polsce (20.04.2025)
-
-
Rynek zbóż w Polsce (20.04.2025)
-
-
Ceny produktów mlecznych w Polsce (20.04.2025)
-
-
Ceny netto skupu mleka surowego według GUS w marcu 2025 r.
-
-
Ceny netto skupu mleka surowego według GUS
-
-
Ceny żywca wieprzowego, wołowego i drobiowego (20.04.2025)