BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (27.03.2022)


Dodano: 13.04.2022

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (27.03.2022)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego

Według informacji z zakładów objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 21–27 marca 2022 r. trzoda chlewna potaniała o 1% w porównaniu z poprzednim tygodniem i wyniosła 6,73 zł/kg. Żywiec ten był droższy o 52% niż przed miesiącem oraz o 26% niż przed rokiem. Według danych Komisji Europejskiej cena świń rzeźnych klasy E w Unii Europejskiej wyniosła 182,38 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była wyższa o 3,5% niż w poprzednim tygodniu. Żywiec ten był droższy o 35% i o 17% w stosunku do cen uzyskiwanych przed miesiącem i rokiem. W Polsce cena trzody chlewnej tej klasy wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 187,20 EUR/100 kg, czyli wyższym o 3% od średniej ceny w UE, o 12% niż w Niderlandach i o 35% niż w Danii, ale niższym o 5% niż na rynku niemieckim.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

W czwartym tygodniu marca br. półtusze wieprzowe sprzedawano po 10,34 zł/kg, czyli taniej o 3% niż w poprzednim tygodniu. Ceny tego asortymentu były wyższe niż przed miesiącem i rokiem odpowiednio o 59% i o 27%.

Ceny zakupu żywca wołowego

Na rynku krajowym utrzymuje się wzrost cen żywca wołowego spowodowany m.in. niższą podażą bydła w skupie. W dniach 21–27.03.2022 r. cena zakupu żywca wołowego ukształtowała się na poziomie 10,81 zł/kg, a zatem wyższym o 3% niż tydzień wcześniej. Żywiec ten był droższy o 10% niż w końcu lutego br. oraz o 59,5% niż w porównywalnym tygodniu 2021 r.

Ceny zbytu mięsa wołowego

W zakładach mięsnych kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych byków do 2 lat zbywano po 21,31 zł/kg, czyli drożej o 3% niż tydzień wcześniej i o 8% niż przed miesiącem. Cena ćwierćtusz była wyższa o 58% niż w porównywalnym okresie 2021 r.

Ceny zakupu żywca drobiowego

W czwartym tygodniu marca br. odnotowano dalszy wzrost cen monitorowanych gatunków żywca drobiowego. Cena skupu zarówno kurcząt brojlerów, jak i indyków wzrosła w obrębie tygodnia o 3% i ukształtowała się na poziomie odpowiednio: 5,40 zł/kg i 7,46 zł/kg. Kurczęta były droższe o 16% niż przed miesiącem oraz o 48% niż przed rokiem. Cena indyków w porównaniu do poprzedniego miesiąca i analogicznego okresu 2021 r. wzrosła odpowiednio o 9% i o 33%. Kaczki brojlery skupowano po 6,52 zł/kg, o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu, czyli drożej o 5% niż przed miesiącem oraz o 40% niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

Zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt patroszonych z szyjami przeciętnie po 10,04 zł/kg, tj. drożej o 1,5% niż tydzień wcześniej. Cena tego asortymentu była wyższa o 23% niż przed miesiącem oraz o 62% niż w analogicznym tygodniu 2021 r. Filety z piersi indyka sprzedawano po 21,93 zł/kg, a więc drożej o 6% niż w poprzednim tygodniu. W porównaniu z cenami otrzymywanymi przed miesiącem i rokiem filety z piersi indyka były droższe odpowiednio o 15% i 37%.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl