thumbnail
Dodane: 03 luty 2012 Aktualizowano 10 sierpień 2022

Arielle

ARIELLE

 

HODOWCA: AGRICO RESEARCH

KRZYRZÓWKA: NICOLA x AR 73-21-27

 

 

OGÓLNE

Arielle to odmiana jadalna do wczesnej uprawy. Posiada żółtą skórkę oraz jasnożółty miąższ. Bulwy są owalne, mają płytkie oczka, liczba bulw jest należyta oraz wielkość jest jednolita. Arielle ma dobry plon oraz dość dobrą zawartość suchej masy. Typ konsumpcyjny AB, bulwy zwięzłe po ugotowaniu, a jakość konsumpcyjna jest dobra. Arielle może być uprawiana na wszystkich typach gleby. Arielle jest także odpowiednia do wczesnego obierania oraz do przemysłu sałatkowego. Arielle jest odpowiednia do uprawy na wczesnych obszarach, szczególnie w Europie.

 

WCZESNOŚĆ

Bardzo-wczesna

 

UPRAWA

Podkiełkowanie jest konieczne aby uzyskać dobrą liczbę bulw. Nie wolno sadzić w zimniej glebie. Dystans sadzenia bulw to około 32cm (40000 roślin/ha).

Użycie Sencoru czasami może spowodować drobne więdnięcie liści oraz małą redukcję plonu. Arielle ma dobry początkowy rozwój i umiarkowany rozwój liści. Arielle jest dość podatna na obicia, musi być dobrze ścięta przed wykopaniem. Arielle jest mało podatna na chorobę liści (Black spot).

 

NAWOŻENIE

Zalecane użycie Nitrogenu (azot) jest mniejsze niż standard.

 

PRZECHOWYWANIE

Arielle ma bardzo umiarkowany stan spoczynku i mniej odpowiednia na dłuższe przechowywanie.

 

ODPORNOŚĆ

Arielle jest dość podatna na wirusa Yntn, chorobę liści (Late Blight) i trochę podatna na zwykły parch i Erwina. Odporność na wirusa X jest dobra, dotyczy PCN Ro1 en4.