IERiGŻ: Większego wzrostu cen żywności należy spodziewać się w I półroczu 2016 r.

Od maja 2014 r. utrzymuje się w Polsce deflacja na rynku żywnościowym. W lipcu br. ceny żywności i napojów bezalkoholowych były o 1,7% mniejsze niż w lipcu 2014 r. i takie same, jak w grudniu 2014 r. - podaje Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

IERiGŻ: Większego wzrostu cen żywności należy spodziewać się w I półroczu 2016 r.

Tegoroczne plony i zbiory zbóż podstawowych w Polsce okazały się lepsze od wcześniejszych przewidywań. Natomiast zbiory zbóż z wykluczeniem kukurydzy, są oceniane na poziomie o 4% mniejszym od przeciętnej z ostatnich pięciu lat – podaje Izba Zbożowo-Paszowa. Pszenica konsumpcyjna jest bardzo dobrej jakości. Jej uprawy w Unii Europejskiej nie ucierpiały zbytnio w wyniku upałów i suszy. Szacunki zbiorów unijnej pszenicy są optymistyczne, gdyż zdaniem IGC – International Grains Council – będą o 3,4% niższe od rekordowych zbiorów w poprzednim sezonie. Według USDA (U.S. Department of Agriculture) globalne zbiory głównych gatunków zbóż w sezonie 2015/2016 mogą być mniejsze od konsumpcji, ale rekordowe zapasy końcowe z sezonu 2014/2015 będą istotnym czynnikiem hamującym zwyżkę cen.

 

W Polsce wzrost cen zbóż konsumpcyjnych i produktów ich przerobu również będzie ograniczony z kilku powodów. Po pierwsze, należy się liczyć ze spowolnieniem dynamiki wywozu pszenicy z Polski wobec oczekiwanej dużej podaży, konkurencyjnego cenowo ziarna ze strony krajów bałtyckich i Basenu Morza Czarnego, tj. Rosja, Ukraina, Kazachstan.

 

Po drugie, w Polsce maleje zapotrzebowanie gospodarstw domowych na pieczywo i produkty zbożowe w związku ze zwyżką dochodów realnych ludności i utrzymującym się w tym roku niskim poziomem cen innych produktów spożywczych.

 

Po trzecie, spadek globalnych cen ropy i związana z tym zniżka krajowych cen energii, gazu i paliw wpływać będzie stabilizująco na koszty przetwórstwa i obrotu, co w odniesieniu do produkcji pieczywa ma istotne znaczenie, gdyż branża ta należy do najbardziej energochłonnych, a koszty transportu mają duży udział w cenie finalnej.

 

W lipcu br. ceny detaliczne pieczywa i produktów zbożowych były minimalnie mniejsze niż w grudniu i lipcu 2014 roku odpowiednio o 0,1% i 0,3%. Można przypuszczać, że w IV kwartale br. dojdzie do odwrócenia tego trendu i roczne tempo cen detalicznych pieczywa i produktów zbożowych będzie dodatnie. Będzie to efektem zwiększonego zapotrzebowania na makarony, ryż oraz inne produkty zbożowe w następstwie oczekiwanego sporego spadku zbiorów i wzrostu cen ziemniaków.


Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: