| Autor: redakcja1

Spore spadki cen cukru na świecie

Rok 2012 obfitował w spore wahania na rynku cukru. W głównej mierze mogliśmy się spotkać ze spadkami cen, co przede wszystkim było spowodowane większym poziomem produkcji niż zapotrzebowania na ten surowiec.

Spore spadki cen cukru na świecie
Zwiększenie produkcji cukru na świecie w dużej mierze było związane z sytuacją w Brazylii i Indiach, które odbudowały produkcję cukru. Poza tym w Chinach, Rosji oraz Pakistanie spadł popyt na ten surowiec, który w dużej mierze był zaspokajany przez krajową produkcję.

Niemniej jednak wzrost globalnej produkcji cukru umożliwi uzupełnienie zapasów, co powinno przyczynić się do spowolnienia spadku cen. Dlatego też oczekuje się ustabilizowania sytuacji na rynku cukru i utrzymaniu bieżącego poziomu cen, na które wpływ ma także kurs dolara, cena ropy naftowej oraz kondycja światowej gospodarki.
 
Ceny cukru:
 
cukier surowy na giełdzie nowojorskiej:
  • cena obecna - 430,1 dolarów za tonę
  • relacja roczna – spadek o 17%
  • ujęcie z ostatnich dwóch lat – spadek o 39%
cukier biały na giełdzie londyńskiej:
  • cena obecna – 523,7 dolarów za tonę
  • relacja roczna – spadek o 15%
  • ujęcie z ostatnich dwóch lat – spadek o 31%


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!