Światowy indeks cen tłuszczów i olejów dalej spada

W grudniu 2012 roku światowy indeks cen żywności sporządzony przez FAO uległ kolejnej obniżce i kształtuje się na najniższym poziomie od września 2010 roku.

Światowy indeks cen tłuszczów i olejów dalej spada
Według danych FAO w 2012 roku światowy indeks cen żywności wynosił 197 punktów, a zatem możemy mówić o jego 2% obniżce w obrębie miesiąca.

W minionym miesiącu za obniżkę światowego indeksu cen żywności przede wszystkim odpowiada wartość
światowego indeksu cen olejów i tłuszczów. Wysoka produkcja oleju palmowego w południowo-wschodniej części Azji, a także z mniejsze zapotrzebowanie na ten produkt bezpośrednio przyczyniły się do obniżki indeksu tłuszczów.
 
Zdaniem ekspertów, wartość światowego indeksu cen olejów i tłuszczów mogłaby być jeszcze niższa z uwagi na prognozowane pogorszenie się sytuacji na rynku oleju sojowego w okresie 2-3 miesięcy. Spory wpływ na taki stan rzeczy ma również mniejsza niż zakładano podaż oleju słonecznikowego.
 
Jak wynika z danych, w minionym roku średnia wartość światowego indeksu cen tłuszczów i olejów osiągnęła poziom 225 punktów w porównaniu do 252 punktów w 2011 roku.


Tagi:
źródło: