| Autor: redakcja1

Ceny sprzedaży produktów wieprzowych

W styczniu 2020 r., w ślad za obniżką cen żywca, taniała wieprzowina sprzedawana przez zakłady mięsne.

Ceny sprzedaży produktów wieprzowych
Półtusze wieprzowe zbywano po 8,72 zł/kg, a więc o 7% taniej niż w grudniu 2019 r., ale o 39% drożej niż w styczniu 2019 r. Cena schabu środkowego z kością uległa obniżce o 4% do 12,51 zł/kg, ale była o 9% większa niż przed rokiem. W styczniu br., w stosunku do grudnia 2019 r., szynka gotowana podrożała o 3% do 20,28 zł/kg. Jednocześnie jej cena była o 20% wyższa niż w styczniu 2019 r.
W trzecim tygodniu lutego 2020 r. cena półtusz wieprzowych wynosiła 8,96 zł/kg i była o 6% wyższa niż w analogicznym tygodniu stycznia br. W tym czasie cena 1 kg szynki gotowanej zwiększyła się o 2% do 20,93 zł, a schabu środkowego z kością – o 1% do 12,23 zł. W porównaniu z notowaniami sprzed roku półtusze podrożały o 41%, szynka gotowana – o 25%, a schab środkowy z kością – o 8%.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!