| Autor: redakcja5

Spadek cen indyków

Jak informuje Bank Gospodarki Żywnościowej - powodem zauważalnego pod koniec sierpnia spadku cen indyków jest ich nadwyżka produkcyjna. Tendencję spadkową obserwuje się już od lipca ubiegłego roku.

Spadek cen indyków
Na przełomie sierpnia i września bieżącego roku (od 27.08. do 2.09) Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zanotowało znaczny spadek cen indorów w monitorowanych zakładach. 3,9-procentowy spadek w porównaniu z poprzednim tygodniem sierpnia spowodował, że wartość jednego kilograma mięsa indyczego wyniosła 5,27 zł netto. Wobec roku poprzedniego cena ta jest o 11 procent niższa. Ze względu na wysokie ceny pasz, produkcja mięsa indyczego staje się mało opłacalna.
 
Według danych MRiRW, przeciętna cena zakupu indyków w sierpniu wyniosła 5,25 zł/kg. W przeliczeniu na pełnoporcjową mieszankę paszową dla indyków oscylującą w granicach 3,15-3,25, jest to znacznie gorszy wynik niż w latach ubiegłych. W ciągu pięciu poprzednich lat kilogram żywca odpowiadał przeciętnie 3,87 kg paszy.
 
W opinii ekspertów powód tkwi w znacznie wyższej produkcji indyków. Różnica jest niemalże 21-procentowa! W pierwszej połowie tego roku wyprodukowano 116,4 tys. ton wobec 96,6 tys. ton z początku roku poprzedniego.
 
Z danych GUS wynika, że najbliższe tygodnie nie przyniosą dużej zmiany. W lipcu wylęgło się 2162 tys. sztuk piskląt indyczych, import wyniósł 985 tys. sztuk, a eksport 161 tys. szt. Wstawienia wyniosły zatem blisko 2960 sztuk, co oznacza, że były wyższe o 3,0 procent niż w czerwcu. Biorąc pod uwagę fakt, że miesiąc czerwiec ma jeden dzień mniej niż lipiec, można wyciągnąć wniosek, iż dzienne wstawienia w lipcu były zbliżone do tych z czerwca. Mimo to, były one znacznie wyższe (o 8%) na przełomie maja i czerwca bieżącego roku niż w analogicznym okresie 2011.


Tagi:
źródło: