Spożycie mięsa z kaczek
W ostatnich latach zwiększa się popularność konsumpcji mięsa z kaczek, a Polska była trzecim po Francji i Węgrzech jego producentem w Unii Europejskiej z 16% udziałem w unijnej produkcji.
W ostatnich latach zwiększa się popularność konsumpcji mięsa z kaczek, a Polska była trzecim po Francji i Węgrzech jego producentem w Unii Europejskiej z 16% udziałem w unijnej produkcji.
Polska od 2014 r. jest największym w Unii Europejskiej producentem drobiu. W strukturze krajowej produkcji oraz w eksporcie dominuje drób kurzy i indyczy, ale coraz większe znaczenie ma również produkcja kaczek. W 2021 r. nasz kraj był trzecim, po Francji i Węgrzech, producentem kaczek.
Już niedługo, bo 7 maja, wchodzą w życie nowe wymagania bioasekuracji drobiu, określone w rozporządzeniu MRiRW z dnia 31 marca 2022 r. w sprawie zarządzenia środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków.
Zbliża się Wielkanoc. Warto zapoznać się z informacją o krajowym rynku jaj konsumpcyjnych. Ich produkcja w 2020 r. wyniosła 10 mld sztuk. Plasuje to Polskę na trzeciej pozycji w Unii Europejskiej.
Zgodnie z prognozą USDA globalna produkcja mięsa kurzego w roku 2021 będzie tylko o 0,2% większa niż rok wcześniej i osiągnie 101 mln ton.
KOWR rozpoczął dystrybucję „Deklaracji strat w związku z wystąpieniem w Polsce wysoce zjadliwej grypy ptaków” skierowanej do producentów drobiu.
Główny Lekarz Weterynarii Japonii 12 lipca 2024 r. zniósł zakaz eksportu do tego państwa mięsa drobiowego oraz produktów jajecznych ze wszystkich polskich województw.
Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 30 czerwca do 7 lipca bieżącego roku, w przedsiębiorstwach prowadzących skup jaj spożywczych w Polsce odnotowano spadek większości cen jaj.
Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż w dniach od 30 czerwca do 7 lipca tego roku, w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano spadek większości cen drobiu.
Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 23 do 30 czerwca bieżącego roku, w przedsiębiorstwach prowadzących skup jaj spożywczych w Polsce odnotowano spadek większości cen jaj.
Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż w dniach od 26 do 30 czerwca tego roku, w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano wzrost cen drobiu.
Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 16 do 23 czerwca bieżącego roku, w przedsiębiorstwach prowadzących skup jaj spożywczych w Polsce odnotowano zróżnicowanie cen jaj.
Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż w dniach od 16 do 23 czerwca tego roku, w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano zróżnicowanie cen drobiu.