| Autor: redakcja1

Spożycie mięsa z kaczek

W ostatnich latach zwiększa się popularność konsumpcji mięsa z kaczek, a Polska była trzecim po Francji i Węgrzech jego producentem w Unii Europejskiej z 16% udziałem w unijnej produkcji.

Spożycie mięsa z kaczek
Rosnące zainteresowanie zagranicznych konsumentów mięsem kaczym znajduje odzwierciedlenie w sprzedaży zagranicznej tego mięsa z Polski, która charakteryzuje się stałym trendem zwyżkową.

Według danych Ministerstwa Finansów w latach 2012–2021 wartość sprzedaży zagranicznej mięsa z kaczek wzrosła z 6 mln euro do 61 mln euro, tj. ponad 10-krotnie. W 2022 r. wzrostowa tendencja w wywozie była kontynuowana.

W okresie od stycznia do listopada 2022 r. krajowi przedsiębiorcy sprzedali za granicę 33 tys. ton mięsa z kaczek o wartości 124 mln euro względem 24 tys. ton za 56 mln euro otrzymanych w tym samym okresie 2021 r. Asortyment ten dostarczano przede wszystkim do krajów UE - 88% udziału w wolumenie eksportu, w tym do: Niemiec - 40% udział w wolumenie i 13 tys. ton, Hiszpanii, Danii i Czech - po 6% i po około 2 tys. ton, Belgii, Niderlandów i Francji - po 5% i 2 tys. ton, a spoza UE – do Wielkiej Brytanii – 11% i 4 tys. ton.


Tagi:
źródło: