| Autor: redakcja1

Ceny detaliczne ryb

W okresie styczeń-sierpień 2017 r. ceny detaliczne ryb, owoców morza oraz ich przetworów wzrosły.

Ceny detaliczne ryb
W porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego były wyższe o 4,2%, a w relacji sierpień 2017 r. do grudnia 2016 r. tempo zwyżki było zdecydowanie mniejsze i wyniosło 2%.
 
Jak wskazuje Krzysztof Hryszko z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, wzrost cen detalicznych ryb i owoców morza był średniorocznie o 0,5 pkt. proc. wyższy od zwyżki cen żywności i napojów bezalkoholowych ogółem, ale o 0,6 pkt. proc. niższy niż głównego substytutu jakim jest mięso i jego przetwory.
 
Relacje te poprawiły się przede wszystkim wobec silnie drożejącej wieprzowiny o 10,3%, a w porównaniu do drobiu, którego ceny w okresie styczeń-sierpień 2017 r. były stabilne, uległy pogorszeniu.
 
W okresie styczeń-sierpień 2017 r. najbardziej podrożały ryby i owoce morza suszone, wędzone lub solone o 7,6% oraz ryby świeże i chłodzone o 6,3%. Ceny pozostałych grup produktów rybnych zwiększyły się o 1,6-2,7%.


Tagi:
źródło: