Badanie składu surowcowego przetworów mięsnych

W 2011 roku Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych przeprowadził kontrole mające na celu wykrywanie zafałszowań przetworów mięsnych poprzez stosowanie tańszych surowców lub wszelkiego rodzaju zamienników surowcowych nie zadeklarowanych przez producentów. Praktyki takie są zagrożeniem bezpieczeństwa ekonomicznego jak i zdrowotnego konsumentów.

Badanie składu surowcowego przetworów mięsnych
Producent jest zobowiązany do zamieszczenia w oznakowaniu przetworów mięsnych rzeczywistego wykazu składników użytych do jego wytworzenia.   Konsument ma więc prawo  oczekiwać, że informacje wskazane na etykietach są rzetelne i zgodne z prawdą.  

Laboratorium Specjalistyczne GIJHARS w Kielcach w 2011 roku przeprowadziło badania pozwalające na  wykrywanie DNA charakterystycznego dla określonego gatunku mięsa dodawanego do przetworów mięsnych. 
 
Badania składu surowcowego w laboratorium prowadzone były dwoma metodami opartymi na technice reakcji łańcuchowej polimerazy – PCR i Real Time PCR.  Metoda PCR pozwala na wykrycie nawet śladowych ilości surowców, które mogły się dostać do artykułu w sposób nie zamierzony, np. z zanieczyszczenia linii technologicznej lub zamierzony. 
 
W celu jednoznacznego określenia czy dany surowiec stanowi zanieczyszczenie śladowe czy też został celowo dodany do produktu, Laboratorium opracowało i wdrożyło metodę Real Time PCR. Cała procedura badawcza składa się z dwóch etapów. W etapie pierwszym wykrywana jest obecność nawet śladowych ilości surowca. W drugim etapie uzyskany pozytywny wynik jest wskazaniem do przeprowadzenia badań ilościowych, w których określona zostaje ilość surowca znajdujące się w gotowym wyrobie.  
 
W 2011 roku przeprowadzono badania 117 próbek w kierunku wykrycia dodanych surowców drobiowych nie zadeklarowanych przez producenta. Obecność tych surowców w ilościach powyżej granicy oznaczalności stwierdzono w 39 próbkach przetworów mięsnych, co stanowi 33,3% badanych próbek.  
 
W przypadku 16,1% z 93 badanych próbek stwierdzono obecność surowca wołowego dodanego do przetworów mięsnych, który nie został zadeklarowany w oznakowaniu przez producenta.
 
Przeprowadzono także badania jakościowe w kierunku wykrywania preparatów sojowych (izolatów, koncentratów sojowych) dodawanych do przetworów mięsnych w celu zwiększenia zawartości białka. Badaniom poddano 15 próbek, w których producenci nie zadeklarowali dodatku tych preparatów. W 10 próbkach (66,7%) stwierdzono obecność DNA soi, co świadczy o nierzetelnym informowaniu konsumentów o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych.


Tagi:
źródło: