Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

  • 2021-04-02

    Izomery trans kwasów tłuszczowych – limity

    Izomery trans kwasów tłuszczowych są substancją mającą szkodliwy wpływ na zdrowie. Dlatego też określono limity ich zawartości w żywności przeznaczonej dla konsumenta finalnego i dostarczanej na potrzeby handlu detalicznego.

  • 2021-03-31

    Jakość handlowa miodu

    Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej miodu i produktów wytworzonych na bazie miodu. Objęto nią łącznie 72 podmioty, w tym 39 producentów i 33 sklepy.

  • 2021-03-29

    Jakość handlowa olejów roślinnych

    Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej olejów roślinnych (w tym oliwy z oliwek). Objęto nią łącznie 76 podmiotów, w tym 41 producentów i 35 sklepów.

  • 2021-03-16

    Znakowanie słonych przekąsek

    Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę znakowania słonych przekąsek (typu chipsy, chrupki, paluszki, krakersy, orzeszki). Objęto nią łącznie 80 podmiotów, w tym 58 sklepów i 22 producentów.

  • 2021-03-15

    Jakość handlowa przetworów zbożowych

    Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przetworów zbożowych (mąk, kasz, ryżu, płatków i innych produktów zbożowych śniadaniowych). Objęto nią łącznie 108 podmiotów, w tym 59 producentów i 49 sklepów.

  • 2021-03-14

    Zmiana rozporządzenia odnośnie zasad higieny środków spożywczych

    Rozporządzenie nr 852/2004 ustanawia ogólne zasady higieny środków spożywczych. Jego ostatnia zmiana dotyczy zarządzania alergenami, warunków redystrybucji żywności i kultury bezpieczeństwa żywności.

  • 2021-03-09

    Jakość handlowa mięsa

    Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej mięsa. Objęto nią łącznie 169 podmiotów, w tym 99 sklepów i 70 producentów.

  • 2021-03-09

    Jakość handlowa fermentowanych napojów winiarskich

    Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej fermentowanych napojów winiarskich (w tym cydru, miodów pitnych, aromatyzowanych napojów winnych owocowych i win owocowych). Objęto nią łącznie 55 podmiotów, w tym 31 sklepów i 24 producentów.

  • 2021-03-01

    Komunikat dla eksporterów polskich jabłek do Indii

    Od 1 marca 2021 roku zacznie obowiązywać wymóg strony indyjskiej, który dotyczy posiadania zaświadczenia o braku GMO w wybranych produktach spożywczych importowanych do Indii.

  • 2021-02-01

    Paszportyzacja polskiej żywności

    Żywność bez tajemnic – pełna informacja dla konsumentów – to cel paszportyzacji polskiej żywności. Już wkrótce rusza pilotaż w odniesieniu do rynków: ziemniaka, wołowiny i wieprzowiny.

  • 2021-01-27

    Jakość handlowa ziół i przypraw

    W III kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej ziół i przypraw (w tym jedno- i wielkoskładnikowych produktów). Objęto nią łącznie 86 podmiotów, w tym 45 podmiotów zajmujących się produkcją, konfekcjonowaniem i składowaniem oraz 41 sklepów detalicznych.

  • 2021-01-05

    Podatek cukrowy

    Od 1 stycznia 2021 r. wprowadzanie na rynek krajowy napojów z dodatkiem substancji o właściwościach słodzących (tj. cukrów będących monosacharydami lub disacharydami, środków spożywczych zawierających te substancje oraz substancji słodzących) bądź kofeiny lub tauryny podlega obowiązkowej opłacie.

  • 2020-12-19

    Specjalne oznakowanie opakowań owoców i warzyw

    Wojewódzki Inspektor może zezwolić handlowcom owocami i warzywami na stosowanie specjalnego wzoru oznakowania opakowań.

« poprzednia | strona 1 z 12 | elementów 1–15 z 177 | następna »