Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych nawiązał współpracę z Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Na początku lipca zostało podpisane porozumienie o współpracy przez Pana Prof. Romana...

Na początku lipca zostało podpisane porozumienie o współpracy przez Pana Prof. Romana Kołacza, Rektora Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu oraz Pana Prof. Stanisława Kowalczyka, Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Przy podpisaniu porozumienia obecni byli również Pani Prof. Józefa Chrzanowska, Dziekan Wydziału Nauk o Żywności oraz Pan Bogusław Stec, Wojewódzki Inspektor JHARS.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Współpraca IJHAR-S z UP we Wrocławiu

Historia Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu sięga doświadczeń lwowskich środowisk akademickich. Powołanie dekretem Krajowej Rady Narodowej z 24 sierpnia 1945 roku Uniwersytetu i Politechniki we Wrocławiu wraz z wydziałami Medycyny Weterynaryjnej i Rolnictwa z Oddziałem Ogrodniczym otworzyło powojenną kartę Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. W 1951 roku z Uniwersytetu i Politechniki wyodrębniła się samodzielna uczelnia – Wyższa Szkoła Rolnicza, która od 1972 roku funkcjonowała jako Akademia Rolnicza, a od 23 listopada 2006 roku jako Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
 
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu posiada niezwykle kompetentną i wysoce wykwalifikowaną kadrę naukową oraz ogromne doświadczenie i osiągnięcia z zakresu nauk rolniczych, biologicznych oraz technicznych. Szczególną wagę przywiązuje się do badań nad żywnością pod kątem jej analizy, jak również udoskonalenia przemysłowych procesów produkcyjnych żywności.
 
Biorą pod uwagę ogromne doświadczenie i wiedzę pracowników Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu w zakresie badania jakości handlowej artykułów rolno-pożywczych, Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych postanowił podpisać porozumienie o współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczy we Wrocławiu. Niewątpliwie pozwoli to na rozpoczęcie owocnej współpracy pod kątem opracowania nowych metodyk analitycznych prowadzących do wykrywania zafałszowań artykułów rolno-spożywczych. W dłuższej perspektywie umożliwi to Inspekcji JHARS wdrożenie bardziej nowoczesnych metod analityczny, co skutkować będzie jeszcze lepszą wykrywalnością zafałszowań artykułów rolno-spożywczych żywności.
 
Ponadto, porozumienie umożliwia wzajemny udział w pracach i projektach naukowo-badawczych, co stanowi doskonałą okazję na cenną wymianę wiedzy i doświadczenia pomiędzy obiema stronami.
 
Podpisane porozumienie przewiduje również organizowanie praktyk studenckich w laboratoriach GIJHARS, co pozwoli studentom UP we Wrocławiu zdobycie cennego doświadczenia zawodowego, które będzie procentować w ich późniejszym życiu zawodowym.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +1 pkt. razem głosów: 1





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.






Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl