Główny Inspektorat Weterynarii

  • 2020-01-21

    9 i 10 ognisko wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu

    Na podstawie wyników badań otrzymanych z krajowego laboratorium referencyjnego ds. grypy ptaków, tj. Państwowego Instytutu Weterynaryjnego - Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach w dniu 15 stycznia 2020 r. w godzinach popołudniowych, wyznaczono 9 w 2020 r. ognisko wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) podtypu H5N8 u drobiu. Ognisko nr 2020/9 zostało wyznaczone w gospodarstwie, w...

  • 2020-01-14

    Tymczasowy zakaz eksportu na rynek ZEA z uwagi na występowanie HPAI

    W dniu 9 stycznia 2020 r. Komisja Europejska poinformowała GIW o wprowadzeniu przez służbę weterynaryjną Zjednoczonych Emiratów Arabskich (ZEA) tymczasowego zakazu eksportu w związku z wystąpieniem w Polsce ogniska HPAI u drobiu w województwie lubelskim w dniu 2 stycznia 2020 r.

  • 2020-01-10

    Pierwsze wystąpienie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u dzikich ptaków w 2020 r.

    Główny Lekarz Weterynarii informuje, że na podstawie wyników badań otrzymanych z krajowego laboratorium referencyjnego ds. grypy ptaków, tj. Państwowego Instytutu Weterynaryjnego - Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach, w dniu 7 stycznia 2020 r. stwierdzono po raz pierwszy w 2020 r. wystąpienie wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) podtypu H5N8 u dzikich ptaków w województwie...

  • 2020-01-08

    Zakaz eksportu na rynek RPA z uwagi na występowanie HPAI

    Pismem z dnia 3 stycznia 2020 r. służba weterynaryjna RPA poinformowała GIW o wprowadzeniu zakazu eksportu związanego w wystąpieniem w Polsce ogniska HPAI u drobiu.

  • 2020-01-08

    Ograniczenia w imporcie na rynek Republiki Białorusi ze względu na występowanie HPAI

    Ograniczenia te nie obejmują pozwoleń, wydanych po uzgodnieniu z komitetami ds. rolnictwa i żywności obwodowych komitetów wykonawczych Republiki Białorusi, na poddane obróbce termicznej w procesie produkcji śruty do mieszanek paszowych, przeznaczonych dla zwierząt i mieszanek paszowych, przeznaczonych dla cennych gatunków ryb.

  • 2020-01-02

    Dodatkowe ograniczenia importowe wprowadzone przez Białoruś w związku z ASF

    Decyzją Departamentu Nadzoru Weterynaryjnego i Spożywczego Ministerstwa Rolnictwa i Żywności Republiki Białorusi od dnia 20 grudnia 2019 r. zostały wprowadzone czasowe ograniczenia wwozu pasz i dodatków paszowych pochodzenia roślinnego (z wyjątkiem dodatków paszowych i gotowych karm dla psów i kotów, tchórzy, tchórzofretek, fretek, gryzoni, zwierząt do akwarium i terrarium,...

  • 2019-12-20

    Stosowanie żywych atenuowanych szczepionek przeciwko zespołowi rozrodczo-oddechowemu świń (PRRS)

    Komitet ds. Produktów Leczniczych Weterynaryjnych został powiadomiony o wystąpieniu rekombinacji pomiędzy dwoma żywymi atenuowanymi szczepami szczepionkowymi typu 1 wirusa zespołu rozrodczo-oddechowego świń (PRRS). Rekombinacja doprowadziła do powstania szczepu odpowiedzialnego za wystąpienie objawów klinicznych choroby w stadach wolnych od PRRS na terenie Danii.

  • 2019-12-19

    Otwarcie rynku Chile dla drobiowych produktów mięsnych z Polski

    Zgodnie z informacją przekazaną przez Komisję Europejską, chilijskie służby weterynaryjne zatwierdziły Polskę do eksportu produktów z mięsa drobiowego.

  • 2019-12-12

    Zasady bioasekuracji w zakresie ASF w trakcie polowań na dziki

    W związku z pojawiającymi się wątpliwościami dotyczącymi zagadnień właściwości w zakresie nadzoru i kontroli prawidłowości wykonywania polowań na dziki, Główny Lekarz Weterynarii informuje jak niżej.

  • 2019-12-10

    Władze Ukrainy wprowadzają restrykcje importowe dla województwa lubuskiego

    Z uwagi na wystąpienie wirusa ASF u dzików w województwie lubuskim służba weterynaryjna Ukrainy z dniem 20 listopada 2019 r. rozszerzyła zakres terytorialny restrykcji o województwo lubuskie.

  • 2019-12-09

    GIW o stwierdzeniu pierwszego przypadku afrykańskiego pomoru świń (ASF) u dzików w województwie wielkopolskim

    Główny Lekarz Weterynarii informuje, że w dniu 4 grudnia 2019 r., na podstawie wyników badań przeprowadzonych w Państwowym Instytucie Weterynaryjnym - Państwowym Instytucie Badawczym w Puławach, potwierdzono wystąpienie pierwszego przypadku afrykańskiego pomoru świń (ASF) w województwie wielkopolskim.

  • 2019-12-06

    Karp i co o nim warto wiedzieć

    Karp jest jedną z najstarszych ryb hodowlanych i rybą o największym znaczeniu konsumpcyjnym. Pierwsze wzmianki o hodowlach karpia w Europie sięgają 350 r. p.n.e. Jadano go już na dworze cesarza Rzymu. Natomiast do Polski trafił po XII wieku. Przysmakiem stołu szlacheckiego jest od końca XIX wieku. Od lat 50. XX w. karp stał się synonimem ryby świątecznej dla Polaków.




Główny Inspektorat Weterynarii