| Autor: redakcja12

Wiosenne grzyby

Maj w tym roku jest bardzo kapryśny. Mimo że połowa miesiąca zbliża się wielkimi krokami, to pogoda nie rozpieszcza, a słupek rtęci często pokazuje ujemną temperaturę.

Wiosenne grzyby
Autorzy cyklu o mniej znanych grzybach zachęcają do wiosennych, energetycznych spacerów po lesie. Można wtedy napawać oczy świeżą zielenią, która bije ze wszystkich stron. Warto też spojrzeć uważnie w dół, gdyż pojawiły się w lesie wiosenne grzyby.

Jedną z oznak wiosny są zawilce. Warto przyjrzeć się bliżej kobiercom tych śnieżnych kwiatów, ponieważ można w nich wypatrzeć twardnicę bulwiastą (Dumontinia tuberosa). To wyspecjalizowany pasożyt zawilca gajowego, którego owocniki przypominają kształtem kielich do wina. Wprawdzie zaatakowany zawilec nie ginie, ale już nie zakwitnie.

Bardziej znanym wiosennym grzybem jest piestrzenica kasztanowata (Gyromitra esculenta). Chociaż jeszcze kilkadziesiąt lat temu piestrzenice kupowało się jako grzyby jadalne, to obecnie w atlasach są opisywane jako trujące Piestrzenica kasztanowata zawierają substancje toksyczne: kwas helwelowy i gyromitrynę (substancja ta powoduje hemolizę i uszkodzenie wątroby). Nadal w niektórych krajach do tej pory są przedmiotem skupu i przerabiane na zupki.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!