Monitor fraz

MRiRW ws. oświadczenia MSZ Rosji

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę

- Nie ma zgody strony polskiej na wyłamywanie się z europejskiej solidarności w stosunku do Federacji Rosyjskiej w sprawie ograniczeń dotyczących ASF, ale ani ja i nikt z resortu rolnictwa nie wypowiadał się o wprowadzeniu embarga na produkty rolne z niektórych państw UE do Polski - stwierdza minister Marek Sawicki.

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu

Jesteśmy w ramach jednolitego rynku i obowiązuje nas swobodny przepływ towarów. Afrykański pomór świń nie rozprzestrzenia się. Tymczasem na terytorium Federacji Rosyjskiej są setki ognisk ASF i to w stadach hodowlanych.

- Polska wieprzowina jest zdrowa. Po wykonaniu tysięcy prób nie znaleziono żadnego nowego przypadku u dzików. Nie było i nie ma żadnego przypadku ASF wśród stad hodowlanych. Jedyne dwa, stwierdzone przypadki dotyczą dwóch dzików znalezionych przy granicy z Białorusią ponad miesiąc temu - przypomina minister rolnictwa.

Wczorajsze oświadczenie MSZ Federacji Rosyjskiej jest próbą rozbicia unijnej solidarności. Nie chcemy żadnej wojny handlowej z Federacją Rosyjską, ale partnerskich relacji gospodarczych - czytamy na stronie MRiRW.

Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.

Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63