Kategorie
Zobacz również tu
-
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30 -
Użytkowanie gruntów rolnych
2024-04-30 -
Powierzchnia obszarów wiejskich
2024-04-30
Poznaj produkty
-
691 – chwytak do bel okrągłych
2016-05-06 -
Wykrywacz Mastitis DRAMIŃSKI MD4X4Q2
2021-11-29 -
Mulczery profesjonalne ORSI WPK L
2015-03-12 -
Głębosze MGP
2020-02-20 -
Ciągnik LOVOL M254 komunalny
2020-02-27
Rogale świętomarcińskie w Brukseli
Minister Marek Sawicki, Przewodniczący Rady UE ds. Rolnictwa i Rybołówstwa będzie promował w dniu 14 listopada w Brukseli rogale Świętomarcińskie w budynku Rady UE.
Renoma rogala Świętomarcińskiego wypracowana została przez
cukierników i piekarzy z Poznania – stolicy Wielkopolski. Smakołyk ten
cieszy się w Polsce od 150 lat niesłabnącą popularnością. Spożycie
rogali koncentruje się wokół dnia świętego Marcina, który przypada na
dzień 11 listopada. Każdego roku w tym dniu zjadanych jest 1 milion
rogali.
Dzięki tradycyjnym metodom wyrabiania rogali przy użyciu
określonych surowców, smakołyk ten został wpisany do rejestru
Chronionych Oznaczeń Geograficznych. Ich jakość wynika nie tylko z metod
wytwarzania , ale także wykorzystania do produkcji rzadkiego i
wykwintnego nadzienia jakim jest biały mak połączony z aromatem
migdałowym.
Obecność rogali Świętomarcińskich w Brukseli jest
kontynuacją akcji promocyjnej artykułów rolno – spożywczych prowadzonej
przez polską prezydencję i prezentowania ich jako produktów
specyficznych wyróżniających się wysoką jakością. W trakcie półrocznej
prezydencji prezentowane były także truskawki kaszubskie i jabłka
łąckie.