Kategorie
Zobacz również tu
-
Pistacjowy zawrót głowy
2025-04-29 -
Ceny skupu mleka w Polsce
2025-04-29 -
Ceny drobiu w Polsce (20.04.2025)
2025-04-29
Poznaj produkty
-
Zbiorniki Stalowe
2016-01-07 -
Eletor SYG-01-WR
2021-11-29 -
Traktorek Yanmar YM2210BD 4x4
2011-12-19
UE: Spadła produkcja pasz dla trzody chlewnej
Produkcja pasz w państwach członkowskich UE w 2014 r. wyniosła 153,4 mln ton i była o 0,5% mniejsza niż w 2013 r. - podaje FAMMU/FAPA.

Produkcja pasz w UE
Poziomy wytwarzania pasz dla trzody chlewnej i bydła zmalały o 1,2%, tj. odpowiednio do 48,6 mln ton i 41,8 mln ton, więcej niż przed rokiem wyprodukowano z kolei pasz dla drobiu o 0,3% do 51,5 mln ton. Tym samym, segment karmy dla drobiu dominował w unijnej produkcji mieszanek paszowych. Najważniejszym czynnikiem, który miał wpływ na rynek pasz w UE było embargo na import wprowadzony przez Rosję w lutym i sierpniu 2014 roku.
Pośród czołowych unijnych producentów pasz, najlepsze wyniki zanotowała Polska, gdzie produkcja w sumie zwiększyła się o 7% do 9,2 mln ton, w tym dla drobiu o 9% do 5,8 mln ton. Niemcy zwiększyły poziom wytwarzania o 2,3% do 24 mln ton, umacniając się na pozycji lidera w unijnej produkcji pasz przed Francją i Hiszpanią. Te dwa kraje, jak i Wielka Brytania, Włochy oraz Holandia wyprodukowały mniej karmy dla zwierząt niż przed rokiem.
Wzrośnie produkcja pasz dla drobiu
Europejska Federacja Producentów Pasz (FEFAC) przewiduje, że w 2015 r. unijna produkcja pasz dla drobiu wzrośnie o 0,5%, a mieszanek dla trzody i bydła ponownie zmaleje o 1,5 %. Unijna produkcja pasz w sumie będzie zatem o 0,7% mniejsza niż w 2014 r. Na rynek pasz w UE w 2015 r. wpływ będą miały działania Wspólnej Polityki Rolnej (WPR) oraz polityki handlowej, w tym wprowadzenie nowych praktyk w obrębie zazielenienia oraz zakończenie systemu kwotowania produkcji mleka.
Ceny pasz spadają
Ceny komponentów paszowych zmniejszały się w 2013 r. i 2014 r., tendencja ta utrzymała się także w pierwszej połowie 2015 r. ze względu na pozytywne prognozy tegorocznych zbiorów zbóż i roślin oleistych.
