Spadek eksportu unijnego żywca i mięsa wołowego

W okresie od stycznia do końca marca bieżącego roku poza unijne granice zostało wysłane blisko 117,3 tysiąca ton żywca i mięsa wołowego, czyli o 27,8 procenta mniej niż w roku poprzednim.

Spadek eksportu unijnego żywca i mięsa wołowego
Głównym importerem tego gatunku mięsa są Turcy, którzy w omawianym czasie zakupili 24,4 tysiąca ton, co daje obniżkę o 54,5 procenta, gdzie 46,4 procenta wysyłek stanowiło bydło. Z kolei dostawy do Rosji spadły o 39,7 procenta do 20,2 tysiąca ton. Również sporą obniżkę odnotował wolumen wysyłkowy, bo o 35,1 procenta do 4,4 tysiąca ton. Jedynie do Bośni i Hercegowiny kontyngent eksportowy zwiększył się.
W przypadku importu odnotowano 12,4 procentową zniżkę do poziomu 66,8 tysiąca ton. Mniej mięsa i żywca wołowego sprowadzono z Argentyny, Brazylii oraz Urugwaju, bo o 15,3 procenta do 50,2 tysiąca ton.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!