Partner serwisu Bydło i mleko

 

Bydło i mleko

  • 2020-09-28

    Ceny mleka w skupie

    W II połowie 2019 roku ceny mleka utrzymywały trend wzrostowy, jednak w lutym bieżącego roku tendencja uległa odwróceniu. Dopiero w lipcu ceny delikatnie się zwiększyły.

  • 2020-09-26

    Skup mleka w Polsce

    Według GUS skup mleka w lipcu tego roku wyniósł 1 046,3 mln l.

  • 2020-09-20

    Krajowe pogłowie bydła

    Według danych GUS, w czerwcu 2020 r. pogłowie bydła wynosiło 6 328,4 tys. sztuk i było mniejsze o 29,7 tys. sztuk - 0,5% niż przed rokiem, a w porównaniu z liczebnością stada w grudniu 2019 r.- większe o 66,8 tys. sztuk - 1,1%.

  • 2020-09-16

    W lipcu spadły ceny pasz dla bydła

    Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż w lipcu pasze dla bydła kosztowały mniej o 0,8% niż miesiąc wcześniej, czyli 1523 zł/t.

  • 2020-09-14

    Ceny mleka surowego i produktów mlecznych w Polsce

    Ceny mleka surowego i produktów mlecznych w Polsce są silnie skorelowane z cenami na rynku globalnym, które charakteryzują się dwuletnim cyklem koniunkturalnym.

  • 2020-09-12

    Pogłowie i produkcja unijnego żywca

    W grudniu 2019 r. w UE-28 pogłowie bydła liczyło 86,7 mln szt. i było o 1% niższe niż w roku poprzednim.

  • 2020-09-11

    Polski handel produktami mlecznymi

    Notowany w 2019 r. światowy popyt na przetwory mleczarskie wpływał stymulująco na ich wysyłkę z Polski.

  • 2020-09-11

    Sytuacja cenowa na rynku wołowiny

    W UE w okresie od lutego do kwietnia 2020 r. zaobserwowano obniżkę cen bydła rzeźnego.

  • 2020-09-10

    Wzrost krajowej produkcji mleka

    Jak wskazuje GUS, w 2019 r. krajowa produkcja mleka krowiego wyniosła 14089,9 mln litrów i była większa od uzyskanej rok wcześniej o 2,3%.

  • 2020-09-09

    Samowystarczalność Polski na rynku wołowiny

    Przy nieznacznej krajowej konsumpcji mięsa wołowego, kształtującym się na poziomie 3 kg na mieszkańca i rosnącej od 2004 r. produkcji, Polska posiada wysoki stopień samowystarczalności żywnościowej na rynku wołowiny.

  • 2020-09-09

    Produkcja żywca wołowego na świecie

    Wołowina jest trzecim najczęściej konsumowanym gatunkiem mięsa na świecie, tj. po wieprzowinie i drobiu.

  • 2020-09-08

    Spadek unijnego importu wołowiny

    Do UE–28 w 2019 r. zaimportowano 318 tys. ton produktów wołowych i cielęcych, czyli mniej o 7% niż w 2018 r.

  • 2020-09-07

    Eksport polskiej wołowiny

    Pomimo że Polska jest liczącym się w UE eksporterem wołowiny na rynki krajów trzecich, to przeważająca część asortymentu wołowego kierowana jest do państw UE. Sytuacji tej sprzyja m.in. konkurencyjna cena żywca wołowego w Polsce na tle pozostałych unijnych producentów, która jest o 15–20% mniejsza od średniej ceny w UE.




marka