Partner serwisu Bydło i mleko

 

Bydło i mleko

  • 2020-01-09

    Dobra koniunktura na rynku mleka

    Utrzymuje się dobra koniunktura na międzynarodowym rynku mleka.

  • 2020-01-09

    Spadek skupu bydła

    W okresie styczeń-październik 2019 r. skupiono w Polsce 542,6 tys. t bydła, a więc to spadek o 5% w ujęciu roku, a przedsiębiorstwa przemysłu mięsnego zatrudniające 50 i więcej pracowników wytworzyły 157 tys. t wołowiny, co daje spadek o 3,5%.

  • 2020-01-08

    Ceny polskich tusz tańsze od unijnych

    Ceny tusz w Polsce są mniejsze niż ich średnia cena w UE.

  • 2020-01-08

    Wzrost produkcji wołowiny na świecie

    Jak wynika z danych FAO produkcja wołowiny na świecie w 2019 r. wzrośnie o 1,3%, o czym zadecyduje zwiększenie produkcji w Azji o 3%, Ameryce Centralnej o 2%, Ameryce Południowej o 2% i Oceanii o 0,8%.

  • 2020-01-02

    Tendencje cenowe skup mleka

    W Polsce ceny skupu mleka surowego od sierpnia 2019 r. wykazują stopniową zwyżkę.

  • 2020-01-02

    Jakie rasy bydła mięsnego są najpopularniejsze w Polsce?

    Hodowla bydła mięsnego w naszym kraju, mimo, że Polska ma duży potencjał produkcji, w porównaniu z hodowlą bydła mlecznego, nie ma zbyt długiej historii.

  • 2019-12-09

    Sezonowy spadek skupu mleka

    Na rynku krajowym trwa okres sezonowej obniżki skupu mleka.

  • 2019-12-09

    Spadek spożycia wołowiny

    Jak wynika z danych USDA produkcja wołowiny na świecie w br. zmaleje o 1,9%, a w 2020 r. zwiększy się o 0,9%.

  • 2019-12-05

    Dostawy surowego mleka

    W Polsce od początku 2019 r. dostawy mleka surowego do skupu utrzymywały się w granicy większej niż rok wcześniej.

  • 2019-12-05

    Wiedzieć czy krowa jest szczęśliwa na podstawie wykresu

    Rolnicy chcą znać poziom stresu odczuwanego przez ich bydło. Do tej pory nie było metody pozwalającej na monitorowanie rytmu serca krowy bez konieczności wygolenia fragmentu sierści lub stosowania żeli, a rolnicy chcieliby dysponować dodatkowymi informacjami na temat swoich zwierząt dzięki monitorowaniu pracy ich serc – wskazuje Joji Yamaguchi.

  • 2019-11-30

    Regionalne zróżnicowanie cen skupu bydła

    Utrzymuje się regionalne zróżnicowanie cen skupu bydła oraz cen sprzedaży ćwierci z byków do lat dwóch i krów.

  • 2019-11-24

    Spadek skupu polskiego bydła

    W miesiącach styczeń-wrzesień 2019 r. skupiono w Polsce 500,9 tys. t bydła (wagi żywej), tj. o 6,2% mniej niż w porównywalnym okresie roku poprzedniego, a przedsiębiorstwa przemysłu mięsnego zatrudniające 50 i więcej pracowników wytworzyły 164 tys. t wołowiny, czyli więcej o 13%.




marka