Partner serwisu Bydło i mleko

 

Bydło i mleko

  • 2019-10-29

    Spadek skupu bydła

    W miesiącach styczeń-sierpień 2019 r. skupiono w Polsce 461,9 tys. t bydła, czyli o 7,8% mniej niż w porównywalnym okresie roku poprzedniego, a przedsiębiorstwa przemysłu mięsnego zatrudniające 50 i więcej pracowników wytworzyły 145 tys. t wołowiny, co daje zwyżkę o 10,7%.

  • 2019-09-29

    Ceny skupu mleka surowego

    W lipcu 2019 r. przerwana została zniżkowa tendencja cen skupu mleka surowego.

  • 2019-09-17

    Pogłowie bydła w Polsce

    Jak wynika ze wstępnych danych, pogłowie bydła w czerwcu 2019 r. liczyło 6 296,7 tys. sztuk i było większe o 1,5% w odniesieniu do czerwca minionego roku. Zwiększenie liczebności stada bydła ogółem wynikało ze zwyżki pogłowia młodego bydła w wieku 1-2 lat o 1,9%, cieląt i bydła dorosłego o 1,4%.

  • 2019-09-13

    Komunikat w sprawie stada tzw. wolnych krów z Deszczna

    W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyło się spotkanie mające na celu podsumowanie aktualnego stanu sprawy stada tzw. wolnych krów z Deszczna.

  • 2019-09-11

    Krajowa produkcja mleka

    W 2018 r. krajowa produkcja mleka krowiego wyniosła 13767,8 mln litrów i była większa od otrzymanej w 2017 r. o 463,2 mln litrów, czyli o 3,5%.

  • 2019-09-04

    Ceny skupu mleka w Polsce

    W Polsce ceny skupu surowego mleka w obrębie pierwszych pięciu miesięcy 2019 r., podobnie jak na rynku unijnym, wykazywały spadek.

  • 2019-09-01

    Skup mleka w Polsce

    Krajowy przemysł mleczarski od lat dynamicznie zwiększa skup i przetwórstwo mleka.

  • 2019-07-24

    Ceny mleka w skupie

    Od początku 2019 roku utrzymuje się trend zniżkowy ceny mleka.

  • 2019-07-14

    Prognoza sytuacji na światowym rynku mleka

    Światowy wzrost zapotrzebowania na produkty mleczne będzie się przyczyniał do utrzymania zwyżkowych trendów w globalnej produkcji mleka.

  • 2019-07-12

    Porozumienie Rolnicze zespół ds. wołowiny

    – Porozumienie Rolnicze powstało po to, aby grupy robocze, zainteresowane poszczególnymi tematami wypracowały propozycje realnych rozwiązań, które ministerstwo rolnictwa, a właściwie rząd, będzie się starał realizować – podkreślił minister Jan Krzysztof Ardanowski podczas spotkania z grupą zajmującą się rynkiem wołowiny.

  • 2019-07-10

    Konsumpcja wołowiny rośnie

    W Polsce poziom konsumpcji wołowiny jest mniejszy niż średnio w UE. Według szacunków IERiGŻ–PIB w 2018 r. przeciętny mieszkaniec Polski mógł spożyć 3,3 kg mięsa wołowego względem 3,2 kg w 2017 r.

  • 2019-07-09

    Wołowina tanieje w całej Unii

    Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w połowie czerwca ceny bydła były mniejsze o 11,4% w odniesieniu do poprzedniego roku. Największe różnice, podobnie jak w Unii, mają miejsce w przypadku byków o 15,7%. Potaniały również krowy o 10,6% i młode bydło o 12,7%, a w sporo mniejszym stopniu jałówki - o 3,4%.