Wzrost eksportu unijnego drobiu

Jak wynika z danych, w okresie od stycznia tego roku poza unijne granice wysłano blisko 346,6 ton żywca, mięsa i przetworów oraz podrobów drobiowych, co daje 12 procentowy wzrost wobec zeszłego roku.

Wzrost eksportu unijnego drobiu
W omawianym czasie wzrósł wolumen eksportowy mięsa i jego przetworów o 12 procent, ale mniej za to wysłano żywca i to o 13 procent.
 
Głównymi importerami był Hongkong z ilością 47 tysięcy ton, RPA- 38 tysięcy ton, Arabia Saudyjska – 34 tysiące ton, Benin – 28 tysięcy ton, Rosja – 22 tysiące ton oraz Ukraina – 19 tysięcy ton.
 
W tym okresie najwięcej drobiu wysłała Francja, Holandia, Niemcy, Polska oraz Wielka Brytania.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!