Kategorie
Zobacz również tu
-
Pistacjowy zawrót głowy
2025-04-29 -
Ceny skupu mleka w Polsce
2025-04-29 -
Ceny drobiu w Polsce (20.04.2025)
2025-04-29
Poznaj produkty
-
Ładowarki kołowe Weidemann 2070
2020-08-11 -
Licznik K700
2013-12-12 -
WAŁ NOŻOWY TNĄCY TYP-WNT Agro-Lift
2020-07-17 -
FUNABEN® PLUS 03 PA
2015-02-25 -
Mocznik
2011-05-08
Obawy dotyczące wprowadzenia obowiązku oznaczania wartości odżywczej z przodu opakowania
Po publikacji strategii „Od pola do stołu”, europejska społeczność rolnicza z zadowoleniem przyjmuje wszystkie środki, które zachęcą konsumentów do stosowania zasad zdrowego odżywiania. Społeczność ta jest jednak zmuszona zwrócić uwagę na pewne poważne obawy związane z przedstawioną w strategii propozycją obowiązkowego oznaczania wartości odżywczej z przodu opakowania (FOPNL). Dlatego też Copa i Cogeca wysłały list do Komisji Europejskiej, w którym podkreślają, że każdy nowy system oznaczania wartości odżywczej powinien rzeczywiście pomagać konsumentom w dokonywaniu wyborów dotyczących zdrowej żywności, a nie wprowadzać ich w błąd, zakłócać rynek, dyskryminować zdrowe produkty lub karać produkty, które są częścią naszego dziedzictwa kulturowego i kulinarnego.

- Każdy system oznaczania wartości odżywczej z przodu opakowania powinien opierać się na dowodach naukowych i uwzględniać złożoność produktów spożywczych w momencie ustalania ich odżywczości, a nie ograniczać się jedynie do pewnych składników odżywczych. Koncentrując się wyłącznie na bardzo ograniczonej liczbie składników odżywczych, takich jak cukier, tłuszcz i sól lub na wartości energetycznej, odrzucamy wartościowe pod względem odżywczym produkty spożywcze, takie jak miód, i promujemy artykuły niezdrowe, takie jak napoje bezalkoholowe na bazie aspartamu. Wiele produktów, których reputacja mogłaby doznać uszczerbku przez to zbytnio uproszczone podejście do oznaczania wartości odżywczej jest cenionych za ich zalety zdrowotne i jest centralnym elementem tradycyjnych sposobów odżywiania, takich jak dieta śródziemnomorska. Przyczyniają się one do zróżnicowania żywności, co jest podstawą każdej zbilansowanej diety. Oznaczanie ich na czerwono nie pomoże ani konsumentom ani producentom - zwrócił uwagę Pekka Pesonen, sekretarz generalny Copa-Cogeca.
