Indeks cen produktów mlecznych FAO
Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w październiku 2022 r. odnotowano ponowne spadek wartości indeksu cen produktów mlecznych FAO.
Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w październiku 2022 r. odnotowano ponowne spadek wartości indeksu cen produktów mlecznych FAO.
Przetwory warzywno-owocowe pozwalają zachować smak lata na dłużej.
Indeks cen żywności FAO, który odzwierciedla międzynarodowe ceny najczęściej sprzedawanych artykułów spożywczych, osiągnął w grudniu wynik 133,7 pkt. Oznacza to spadek miesięczny indeksu o 0,9%, ale wciąż poziom wyższy aż o 23,1% w stosunku do grudnia 2020 roku.
Eksport cukru i wyrobów cukierniczych w okresie styczeń–wrzesień 2021 r. wygenerował przychód w wysokości 2 mld EUR, co stanowiło 7% wpływów ze sprzedaży zagranicznej produktów rolno-spożywczych z Polski.
W okresie ośmiu miesięcy 2021 r. zwiększyły się przychody z eksportu produktów mlecznych uzyskane przez krajową branżę mleczarską.
Cechy serów podpuszczkowych wynikają z szeregu czynników sanitarnych i technologicznych – począwszy od jakości surowca mleczarskiego, a skończywszy na produkcji charakterystycznej dla określonego gatunku sera.
W dniach od 27 kwietnia do 4 maja bieżącego roku odnotowano zróżnicowanie cen serów w skali tygodnia.
W dniach od 27 kwietnia do 4 maja bieżącego roku w Polsce odnotowano zróżnicowanie cen przetworów mleczarskich w skali tygodnia.
Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w kwietniu 2025 r. notowany był wzrost wartości indeksu cen produktów mlecznych FAO. Wskaźnik ten ukształtował się na poziomie 152,1 pkt, a więc wyższym o 3,5 pkt niż marcu br. oraz o 28,4 pkt niż przed rokiem.
Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.
W dniach od 21 do 27 kwietnia bieżącego roku odnotowano zróżnicowanie cen mleka w proszku i masła.
W dniach od 20 do 27 kwietnia bieżącego roku w Polsce odnotowano zróżnicowanie cen przetworów mleczarskich w skali tygodnia.
W dniach od 20 do 27 kwietnia bieżącego roku odnotowano zróżnicowanie cen serów w skali tygodnia.