Dzień Czekolady

To właśnie dziś, 12 kwietnia obchodzony jest Dzień Czekolady. Przysmak ten na rynku pojawił się dopiero 150 lat temu. Niemniej jednak wcześniej był znany pod postacią napoju.

Dzień Czekolady

Co jest niezwykle ciekawe, otóż podstawowymi składnikami czekolady są: tłuszcz kakaowy, cukier, miazga kakaowa oraz dodatki jak orzechy, wiórki kokosowe czy inne bakalie.


Rozróżnia się trzy główne typy czekolady i każdy z nich ma inne wartości odżywcze oraz inny smak. Najmniej kaloryczna jest gorzka, bo w jedna kostka to 22 kcal, mleczna ma już 32 kcal. Z kolei biała czekolada może mieć nawet 50 kcal.


Wiadomo, że miłośnicy słodkości nie zadowolą się smakiem ciemnego gatunku, ale dla tych dbających o ilość spożywanych kalorii jest najlepszym rozwiązaniem.


Nie można także zapomnieć o składnikach, które pozytywnie wpływają na funkcjonalność ludzkiego organizmu. Do takich właśnie substancji należą chociażby flawonoidy, które słyną z silnego działania antyoksydacyjnego, a także skutecznie neutralizują wolne rodniki o właściwościach rakotwórczych. Nie mniejsze znaczenie ma również fenyloalanina, która uczestniczy w procesie wytwarzania serotoniny, zwanej inaczej hormonem szczęścia.



Tagi: