| Autor: redakcja1

Handel cukrem (I-IV 2016)

W obrębie pierwszych czterech miesięcy 2016 r. eksport cukru wyniósł 120,6 tys. ton, w tym 85,6 tys. ton do UE - podaje Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Handel cukrem (I-IV 2016)

Handel cukrem

Na unijnym rynku głównymi odbiorcami były Niemcy - 39 tys. ton, Litwa - 10 tys. t, Łotwa i Włochy - po 8 tys. ton. W krajach UE dostawcy otrzymali średnią cenę 503 EUR/t. Spośród krajów trzecich największe ilości cukru wysłano do Izraela - 15 tys. ton i Kazachstanu - 5 tys. ton. Ceny wywozowe na rynkach państw trzecich wyniosły 390 EUR/t.
 
Import wyniósł 110 tys. ton cukru, w tym 29 tys. ton z krajów UE. Spośród krajów członkowskich największymi partnerami handlowymi były: Szwecja - 9 tys. ton, Niemcy - 8 tys. ton oraz Czechy i Dania - po 5 tys. ton.
 
Przeciętna cena przywozowa wyniosła 473 EUR/t. W omawianym okresie zakupiono 75 tys. ton cukru do rafinacji z Mozambiku, Sudanu i Zimbabwe - po 25 tys. ton, a ceny importowe wynosiły 430 EUR/t.
 
Na globalnym rynku utrzymuje się zwyżkowy trend cen. Index światowych cen cukru zdaniem FAO wyniósł w maju 240 pkt. względem 215 pkt. przed miesiącem. W czerwcu 2016 cena cukru białego zwiększyła się do 530 USD/t, a ceny cukru surowego do 405 USD/t. W kontraktach terminowych na 2017 r. ceny cukru białego wynoszą 530-550 USD/t.


Tagi:
źródło: