Handel polskim cukrem. Saldo obrotów pozostało dodatnie, ale pogorszyło się w relacji rocznej (I-XI 2016)

W okresie styczeń-listopad 2016 roku polski wywóz cukru był sporo większy w skali roku, import przyspieszył jednak dużo bardziej dynamicznie. Ceny przywozu były stabilne, wywóz był sporo droższy. Saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem pozostało dodatnie, ale pogorszyło się w relacji rocznej.

Handel polskim cukrem. Saldo obrotów pozostało dodatnie, ale pogorszyło się w relacji rocznej (I-XI 2016)

Eksport cukru z Polski

W okresie styczeń-listopad 2016 roku wysyłka cukru z Polski wyniosła 417,8 tys. ton, a jej wartość 201,7 mln €. Oznacza to zwyżkę kontyngentu o 8,9% przy zwiększeniu wartości o 21,4%. Średnia wartość eksportu wzrosła o 11,5% do 483 €/t - 2,1 zł/kg. Największym odbiorcą polskiego cukru w analizowanym okresie były kraje unijne, gdzie trafiło 62% wywozu. Do UE cukier sprzedawano w cenie wyższej o 12,8% do 523 €/t - 2,28 zł/kg. Do krajów trzecich cukier trafiał droższy o 12% do 417 €/t - 1,82 zł/kg. Głównymi odbiorcami wśród krajów unijnych były Niemcy, Litwa i Łotwa oraz Włochy, a z krajów trzecich Izrael, Gruzja, Rosja i Gruzja.

Import cukru do Polski

W okresie styczeń-listopad 2016 roku zakup cukru do Polski był wyższy o 95,1% i wyniósł 222,4 tys. ton, a jego wartość była większa o 95,8%, wzrastając do 101,8 mln €. Cukier bez rozróżnienia na cukier biały i surowy sprowadzano drożej o 0,3% do 458 €/t - 1,99 zł/kg. Czołowymi dostawcami cukru do Polski były kraje trzecie, skąd zakupiono 64% przywiezionego cukru. Pozostałą część zaimportowano z UE. Z krajów trzecich cukier sprowadzano w cenie większej o 0,6% do 427 €/t - 1,86 zł/kg, a od unijnych partnerów o 4,7% do 513 €/t - 2,23 zł/kg. Najwięcej cukru zaimportowano z Niemiec, Szwecji, Litwy i Danii, a spoza UE z Sudanu, Zimbabwe i Mozambiku oraz Mauritiusa. W obrębie UE handel jest bezcłowy. Wspomniane kraje trzecie korzystają z bezcłowego dostępu do wspólnotowego rynku cukru.

Saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem

W okresie styczeń-listopad 2016 roku saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem zmalało o 12,4% do 99,9 mln € i o 27,5% do 195,4 tys. ton. Niższe saldo to głównie wynik sporo większej dynamiki zwyżki przywozu niż wywozu, a także drożejącego cukru na giełdach.
 
Listopad okazał się miesiącem ożywionej wymiany handlowej cukrem. Z danych wynika, że polscy eksporterzy sprzedali w tym miesiącu 43 tys. ton. 30 tys. ton trafiło do UE, w tym 13 tys. ton do Niemiec. Do krajów trzecich dostarczono 13 tys. ton, w tym po 3 tys. ton do Rosji i Izraela. Natomiast importerzy zakupili 20 tys. ton, z czego 19 tys. ton z UE. Jak podaje FAPA/FAMMU, listopad przyniósł ożywienie w handlu, co można wiązać z kilkoma czynnikami. Drożejący cukier sprzyjał eksportowi. Z kolei wysokie ceny w kraju oraz niewielki przywóz we wcześniejszych miesiącach zachęcał do zakupu. W listopadzie obserwowano również umocnienie się złotego względem euro i dolara amerykańskiego, co wspierało wysyłkę, mogąc hamować nieco import. Stosunkowo duży wwóz na tle poprzednich miesięcy może sugerować niską podaż cukru na krajowym rynku lub odbudowujący się popyt.


Tagi:
źródło: