Kategorie
Zobacz również tu
-
Pistacjowy zawrót głowy
2025-04-29 -
Ceny skupu mleka w Polsce
2025-04-29 -
Ceny drobiu w Polsce (20.04.2025)
2025-04-29
Poznaj produkty
-
Opryskiwacze rolnicze 2500 ASH BH
2014-02-07 -
WAPNOVIT Nawóz płynny makroelementowy
2012-01-16 -
Węże i akcersoria do czyszczenia i zmywania
2013-04-18 -
Usługi rolnicze
2013-03-20 -
Agregat Uprawowy 2,4 M
2014-01-05 -
Nawozy i preparaty do roślin kwitnących
2013-02-26
Konina w mięsie wołowym z trzech zakładów z Polski
Jak wynika z komunikatu wydanego przez Głównego Lekarza Weterynarii w mięsie wołowym pochodzącym z trzech polskich zakładów znaleziono końskie DNA. Firmy, w których dochodziło do zafałszowania mięsa mieszczą się w województwach: mazowieckim, łódzkim i warmińsko-mazurskim.

Koninę znaleziono w trzech ze 121 dotychczas przebadanych próbek mięsa. Na analizę czeka jednak kolejne 80 próbek, wynika z komunikatu GIW. Z zebranych dokumentów wynika, że dostawcami zafałszowanego mięsa byli przede wszystkim polscy producenci, choć wymienia się też firmę z Holandii.
Przypomnijmy, że parę dni temu czescy inspektorzy informowali o śladach końskiego mięsa w klopsikach wołowo-wieprzowych wyprodukowanych Szwecji dla IKEA oraz w polskich hamburgerach wołowych.
Burgery z Polski sprzedawano jako podsmażone burgery wołowe, a ich odbiorcą w Czechach była firma BidVest.
Spoglądając na skalę afery z końskim mięsem wydawało się, że tylko kwestią czasu będzie znalezienie jej polskich tropów. Ostatnie oświadczenie GIW zdaje się jednoznacznie potwierdzać, że także polskie zakłady fałszowały w ten sposób mięso wołowe. Niewątpliwie pozytywnym sygnałem jak do tej pory jest fakt braku występowania końskiego mięsa w produktach dystrybuowanych w Polsce, choć może i te odkrycia są tylko kwestią czasu.... oby nie.
Czytaj także: Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie zafałszowania mięsa wołowego mięsem końskim
