Kategorie
Zobacz również tu
-
5 tys. zł do buhaja
2025-06-11 -
Ocena wielkości strat w uprawach ozimych
2025-06-11 -
Rynek zbóż w Polsce (25.05.2025)
2025-06-11
Poznaj produkty
-
ŁADOWARKA TELESKOPOWA JCB 516-40
2020-04-28 -
Pługi zawieszane obracane Kverneland 150 B
2015-01-20 -
WIDŁY DO PALET seria 200
2012-01-05 -
Lusterka do ciągników Massey Ferguson GL0506
2011-12-14 -
Nawigacja równoległa Trimble® CFX-750™
2015-04-02 -
Przyczepa do przewozu zwierząt
2014-02-10
Konina w mięsie wołowym z trzech zakładów z Polski
Jak wynika z komunikatu wydanego przez Głównego Lekarza Weterynarii w mięsie wołowym pochodzącym z trzech polskich zakładów znaleziono końskie DNA. Firmy, w których dochodziło do zafałszowania mięsa mieszczą się w województwach: mazowieckim, łódzkim i warmińsko-mazurskim.

Koninę znaleziono w trzech ze 121 dotychczas przebadanych próbek mięsa. Na analizę czeka jednak kolejne 80 próbek, wynika z komunikatu GIW. Z zebranych dokumentów wynika, że dostawcami zafałszowanego mięsa byli przede wszystkim polscy producenci, choć wymienia się też firmę z Holandii.
Przypomnijmy, że parę dni temu czescy inspektorzy informowali o śladach końskiego mięsa w klopsikach wołowo-wieprzowych wyprodukowanych Szwecji dla IKEA oraz w polskich hamburgerach wołowych.
Burgery z Polski sprzedawano jako podsmażone burgery wołowe, a ich odbiorcą w Czechach była firma BidVest.
Spoglądając na skalę afery z końskim mięsem wydawało się, że tylko kwestią czasu będzie znalezienie jej polskich tropów. Ostatnie oświadczenie GIW zdaje się jednoznacznie potwierdzać, że także polskie zakłady fałszowały w ten sposób mięso wołowe. Niewątpliwie pozytywnym sygnałem jak do tej pory jest fakt braku występowania końskiego mięsa w produktach dystrybuowanych w Polsce, choć może i te odkrycia są tylko kwestią czasu.... oby nie.
Czytaj także: Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie zafałszowania mięsa wołowego mięsem końskim
