Nadal cukier jest drogi

Jak wynika z danych, za cukier surowy na nowojorskiej giełdzie należało zapłacić o 4 procent mniej, a więc 497,4 dolara za tonę.

Nadal cukier jest drogi
W tym samym czasie za tonę białego cukru na londyńskiej giełdzie można było otrzymać 621,5 dolara, czyli o 3 procent mniej.
 
Niemniej jednak, aktualna sytuacja na giełdzie jest niepewna, a to ze względu na niekorzystną aurę pogodową w szczególności w Brazylii, gdzie opady deszczów utrudniają zbiory trzciny cukrowej. W związku z tym są zmuszeni do importu tego surowca. Zdaniem ekspertów jest wielce prawdopodobne, że Brazylijczycy ponownie będą musieli zakupić cukier, gdyż są nikłe szanse na poprawienie się warunków atmosferycznych.
 
Spore problemy mają również Hindusi, którzy obawiają się o wielkość zbiorów trzciny cukrowej, gdyż opady monsunowe są dużo mniejsze niż w ostatnich latach. Niestety taka sytuacja z pewnością wpłynie negatywnie nie tylko na wielkość plonów, ale również na ich jakość.


Tagi:
źródło: