Dodatni indeks przełożył się na wzrost notowań czterech oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe podwyżki odnotowano w przypadku odtłuszczonego mleka w proszku i sera Cheddar. Spadki natomiast dotyczyły dwóch produktów, z czego największy miał miejsce w przypadku laktozy.
Wyniki ostatniej sesji:
-
Odtłuszczone mleko w proszku + 8,4% - cena 2 889 USD/t
-
Ser Cheddar + 7,2% - cena 3 674 USD/t
-
Pełne mleko w proszku + 3,2% - cena 2 985 USD/t
-
Bezwodny tłuszcz mleczny + 2,0% - cena 3 910 USD/t
-
Masło – 1,4% - cena 3 282 USD/t
-
Laktoza – 2,7% - cena 1 277 USD/t
-
Maślanka w proszku – nie była oferowana
-
Serwatka w proszku – nie była oferowana
W miesiącach jesiennych cena mleka w Polsce zawsze odnotowywała wzrost, dodatni indeks podczas ostatniej akcji Global Dairy Trade może być dobrym zwiastunem poprawy sytuacji cenowej.
źródło: Gospodarz.pl/Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka/Dorota Śmigielska foto:
Gospodarz.pl