| Autor: redakcja1

Spory eksport cukru

Jak wynika ze wstępnych danych w okresie styczeń-lipiec 2019 r. wywożono z Polski 446,1 tys. t cukru ze względu na dużą produkcję w kampanii 2018/2019 i przewidywaną dużą produkcję w sezonie 2019/2020.

Spory eksport cukru
Na rynku UE sprzedano 216,7 tys. t po 362 EUR/t. Największymi odbiorcami w UE była Rumunia - 80 tys. t, Niemcy - 66,1 tys. t i Włochy - 14 tys. t. Duża podaż w UE powoduje, że krajowi producenci spore ilości cukru dostarczali do krajów trzecich, tj. Izrael - 70,9 tys. t, Egipt - 33,3 tys. t, Gruzja - 22,6 tys. t i Arabia Saudyjska - 13 tys. t. Cena eksportowa do krajów trzecich wyniosła 304 EUR/t.
 
Import cukru wyniósł 138,9 tys. t, w tym 80,4 tys. t z UE. Cena przywozowa wyniosła 369 EUR/t, w tym z UE 382 EUR/t. Największe ilości cukru sprowadzano z Niemiec - 50,9 tys. t i Czech - 9 tys. t. W marcu importowano cukier surowy do rafinacji z Nikaragui - 20,5 tys. t po 290 EUR/t, a w maju z Laosu - 30 tys. t po 320 EUR/t.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!