Wyniki branży przetwórstwa owoców i warzyw w 2014 r.

W 2014 r, kondycja branży „Przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw“ uległa poprawie w odniesieniu do 2013 r. - informuje Bank BGŻ.

Wyniki branży przetwórstwa owoców i warzyw w 2014 r.

Wyższa rentowność i płynność

Dane PONT Info wskazują, że poprawiła się opłacalność, a także płynność przedsiębiorstw funkcjonujących w sektorze. Stopa zysku netto w przedsiębiorstwach branży, zatrudniających więcej niż 9 osób, zwiększyła się z 2,83 do 5,05%, a wskaźnik płynności z 1,52 do 1,63%.

Tańszy surowiec

Poprawie kondycji sektora sprzyjały głównie mniejsze koszty surowca wynikające ze spadku cen owoców i warzyw w sezonie 2014/2015. Szczególnie widoczne było to u producentów soków, w odniesieniu do których koszty całkowite w 2014 r. zmalały o 3% w obrębie roku. Przy jednoczesnej zwyżce przychodów ze sprzedaży o 2,6%, stopa zysku netto branży producentów soków wzrosła z 2,95 do 7,75%.

Gdyby nie embrago...

Nieznaczne osłabienie koniunktury nastąpiło w drugiej połowie 2014 r, między innymi ze względu na wprowadzenie rosyjskiego embarga. Zdaniem analityków Banku BGŻ, mogli odczuć to przede wszystkim producenci owoców i warzyw mrożonych. Sprzedaż eksportowa firm branży „Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw“ obniżyła się wobec drugiego półrocza 2013 r. o 1,5% do 1,8 mld zł, łączne przychody jeśli chodzi o drugie półrocze 2014 r. zmalały o 6% do 4,89 mld zł. Większe jednak w obrębie roku przychody, a także niższe ceny surowca sprawiły, że podobnie jak w stosunku do soków, w całym 2014 r. stopa zysku netto w przedsiębiorstwach wzrosła o 0,91 pp. w odniesieniu do 2013 r. wynosząc 3,2%.



Tagi:
źródło: