Do końca roku notowania cukru wzrosną o 20%

Jak wynika z ankiety agencji Reuters wśród 15 analityków i handlowców zajmujących się cukrem, na koniec 2016 roku notowania cukru surowego będą większe o 20% od poziomu z początku roku.

Do końca roku notowania cukru wzrosną o 20%

Notowania cukru

Jak zaznacza FAPA/FAMMU, powodem są szacunki deficytu na światowym rynku cukru zarówno w sezonie 2015/2016, jak i następnym. Mniejszą dynamiką zwyżki mają charakteryzować się notowania cukru białego.
 
Uśredniona prognoza zakłada, że na koniec 2016 roku cukier surowy będzie kosztował 16,3 centów za funt - 359,3 USD/t przy cenach rzędu 14,9-16 cts/lb w pierwszym kwartale. Oznacza to wzrost o 26%.
 
Z kolei cukier biały ma kosztować 456 USD/t na koniec 2016 roku, a więc o 14% więcej względem początku roku. Na koniec pierwszego kwartału notowania mają wynieść 430 USD/t.
 



Tagi:
źródło: