Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Za co ceni się imbir?

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Imbir do niedawna był przyprawą, która kojarzyła nam się z ciastkami wypiekanymi na święta...

Imbir do niedawna był przyprawą, która kojarzyła nam się z ciastkami wypiekanymi na święta i grzanym piwem. W ostatnim czasie ta korzenna przyprawa zadomowiła się na dobre w naszej kuchni dzięki temu że stała się tańsza i przez to bardziej dostępna. Chętnie sięga się po niego zwłaszcza jesienią i zimą z uwagi na jego rozgrzewające właściwości.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Najbardziej znaną odmianą w Europie jest imbir lekarski. Okazuje się, że jest on  nie tylko dodatkiem do potraw, ale także może być wykorzystywany jako lekarstwo.
 
Kłącze imbiru zawiera między innymi  substancje  gingerol czy zinferon, którym zawdzięcza  szereg właściwości leczniczych:
  • olejek zawarty w kłączu pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia – ułatwia trawienie
  • przeciwdziała wymiotom po narkozie i chemioterapii, mdłościom, również tym spowodowanych chorobą lokomocyjną, poprawia apetyt.
  • chroni przed tworzeniem się zakrzepów, poprawia krążenie krwi w organizmie, jest niezbędnym dodatkiem do jadłospisu osób z podwyższonym cholesterolem.
  • imbir dodawany do jedzenia pomaga zmniejszyć bóle menstruacyjne
  • przynosi ulgę chorym stawom, bo jest bogaty w substancje przeciwzapalne, jest składnikiem niektórych maści i plastrów rozgrzewających. kilka kropli olejku imbirowego dodanych podczas masażu  przynosi ulgę obolałym mięśniom.
  • stosowany regularnie  zapobiega częstym atakom migreny
  • dzięki właściwościom bakteriobójczym i przeciwzapalnym efektywnie wspomaga leczenie farmakologiczne przeziębień, bólu gardła
  • olejek eteryczny zawarty w imbirze działa moczopędnie, co przynosi ulgę obrzękniętym  m.in. nogom
  • ma pozytywny  wpływ na żołądek, zapobiegając powstawaniu wrzodów
  • ma właściwości odkażające i odświeżające
  • ulepsza ukrwienie mózgu – podnosi  koncentrację
Imbir to przyprawa  bardzo ostra posiadająca drażniące działanie. Unikać jej powinny kobiety w ciąży lub karmiące, chorujące na przewlekłą chorobę przewodu pokarmowego.

Najczęściej można spotkać  imbir w trzech postaciach: marynowany, świeży i mielony, czyli w postaci proszku.  Warto zaznaczyć, że każda z nich ma swoje inne zastosowanie.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.


  • Naturalna odporność
  • Naturalna odporność

    Kiedy w 1929 roku Aleksander Fleming odkrył penicylinę, w medycynie i weterynarii rozpoczęła się nowa era. Antybiotyki zaczęto dodawać do pasz dla zwierząt, podejmowano próby leczenia za ich...
  • Za co ceni się imbir?
  • Za co ceni się imbir?

    Imbir do niedawna był przyprawą, która kojarzyła nam się z ciastkami wypiekanymi na święta i grzanym piwem. W ostatnim czasie ta korzenna przyprawa zadomowiła się na dobre w naszej kuchni...
  • Nowy Komitet Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO ds. Przypraw i Ziół Kulinarnych
  • Nowy Komitet Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO ds. Przypraw i Ziół Kulinarnych

    Komitet Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO ds. Przypraw i Ziół Kulinarnych (CCSCH) jest najmłodszym z ciał pomocniczych tej międzynarodowej organizacji. Propozycja jego powołania została...
  • I wiesz, co jesz (pijesz) - soki
  • I wiesz, co jesz (pijesz) - soki

    Przyszła wiosna a wraz z nią ciepłe dni. W tym okresie nasz organizm jest zmęczony i potrzebuje szybkiego i wydajnego uzupełnienia zapasów. Doskonałym sposobem na zregenerowanie sił jest...
  • Polski chrzan na podbój Europy
  • Polski chrzan na podbój Europy

    Chrzan może stać się nowym produktem regionalnym w województwie łódzkim. Z wnioskiem o nadanie temu produktowi certyfikatu Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych...




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl