Przyprawy i zioła

  • 2017-11-27

    Uprawa ziół w ogródku przydomowym

    Większość ogródków przydomowych charakteryzuje się warunkami mikroklimatycznymi i glebowymi sprzyjającymi uprawie ziół: są to tereny osłonięte od silnych wiatrów, dobrze nasłonecznione, mają gleby zazwyczaj pulchne, żyzne, zasobne w próchnicę i wolne od wieloletnich chwastów.

  • 2017-09-18

    Zioła pod mikroskopem

    Zioła to stały element diety ludzkości od pokoleń. Dawniej wierzono w rozmaite przesądy związane z ich występowaniem i działaniem, a dziś każdy z nich może zostać potwierdzony lub obalony dzięki pracom naukowców, którzy – wyposażeni w odpowiedni sprzęt – badają niemal wszystkie aspekty funkcjonowania tego szczególnego rodzaju roślin. Niezależnie od tego, czy uwierzymy,...

  • 2017-07-14

    Lawendowe Zdroje

    Lawenda (Lavandula L.) to należąca do rodziny jasnotowatych wiecznie zielona krzewinka o wonnym zapachu. Pochodzi z obszarów śródziemnomorskich, ale coraz częściej spotykana jest w polskim klimacie.

  • 2016-04-22

    Uprawa i właściwości lawendy lekarskiej

    Lawenda jest ziołem pochodzącym z basenu Morza Śródziemnego. Jak wyjaśnia Monika Słabońska z MODR, lawenda lekarska zwana też lawendą prawdziwą, wąskolistną, w naturalnym środowisku osiąga wysokość 1m, a w Polsce dorasta do kilkudziesięciu centymetrów.

  • 2015-08-11

    Nowy Komitet Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO ds. Przypraw i Ziół Kulinarnych

    Komitet Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO ds. Przypraw i Ziół Kulinarnych (CCSCH) jest najmłodszym z ciał pomocniczych tej międzynarodowej organizacji. Propozycja jego powołania została zgłoszona przez Indie na 35. sesji Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO (KKŻ FAO/WHO) w 2012 roku i formalnie zaakceptowana rok później na tym samym forum.

  • 2013-11-25

    Silny popyt na soję wspiera jej notowania (25.11.2013)

    Amerykańska soja zyskiwała w piątek na wartości, wspierana dobrymi danymi eksportowymi. Na ostatnim zamknięciu najbliższa seria umocniła się o 2,2% i tym samym wyceniona została na ok. 485 usd/t (o 3% wyżej w stosunku do poprzedniego tygodnia). Rzepak z wykonaniem w lutym potaniał w piątek o 1 euro, zamykając tym samym sesję na poziomie 378 euro.

  • 2013-04-22

    Polski chrzan na podbój Europy

    Chrzan może stać się nowym produktem regionalnym w województwie łódzkim. Z wnioskiem o nadanie temu produktowi certyfikatu Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych zamierzają wystąpić do Komisji Europejskiej producenci chrzanu z tego regionu.

  • 2013-02-01

    Ziołomiody, czyli inny wymiar pracy pszczół

    Poruszając w ostatnim czasie kwestię miodu przy okazji cyklu publikacji "I wiesz, co jesz", zebraliśmy także ciekawe informacje poświęcone ziołomiodom. Zapraszamy do lektury.

  • 2012-07-13

    Kończy się sezon na rumianek

    Zbiory rumianku będą mniejsze niż w latach ubiegłych. Pomimo zmniejszenia plonów plantatorzy nie mają powodów do narzekań. Wysiłek jaki wkładają w uprawę tej rośliny zrekompensowany jest nie małymi zyskami.

  • 2011-07-02

    Cynamon chroni przed chorobą Alzheimera

    Szokujące odkrycie zaskoczyło nie tylko naukowców, a najciekawsze jest to, że inspiracją poszukiwań stała się Biblia.

  • 2011-06-12

    Bezrobotni będą zbierać zioła?

    Unijny projekt walki z bezrobociem zakłada powrót do tradycji zbierania, suszenia i handlu ziołami szczególnie w województwie podkarpackim, częściowo w Czechach, Słowenii oraz na Węgrzech.

  • 2011-04-20

    Kwiecień przyniósł podwyżkę ceny czosnku

    Cena czosnku wzrosła o około 10 procent. Skoro wszystko drożeje to i za czosnek zapłacimy więcej.