Skoordynowany plan kontroli ziół i przypraw – wyniki
Komisja Europejska opublikowała wyniki skoordynowanego planu kontroli ziół i przypraw.
Komisja Europejska opublikowała wyniki skoordynowanego planu kontroli ziół i przypraw.
W III kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej ziół i przypraw (w tym jedno- i wielkoskładnikowych produktów). Objęto nią łącznie 86 podmiotów, w tym 45 podmiotów zajmujących się produkcją, konfekcjonowaniem i składowaniem oraz 41 sklepów detalicznych.
Rumianek pospolity (łac. Matricaria chamomilla L.) Nazywany jest także - rumiankiem lekarskim, rumiankiem aptecznym czy kamilką. Jest to roślina jednoroczna z rodziny astrowatych. Znana już jako roślina lecznicza w starożytnym Egipcie i Rzymie. Rumianek można spotkać na łąkach, polach, polanach, trawnikach, przydrożach, nieużytkach. Lubi rosnąć na obrzeżach pól, na tradycyjnych...
Pokrzywa to popularna roślina, która rośnie prawie wszędzie a najlepiej czuje się w klimacie umiarkowanym.
Zbierając zioła trzeba koniecznie przestrzegać kilku zasad. Dzikie zioła zbieramy w miejscach wolnych absolutnie od wszelkich zanieczyszczeń, z dala od miast, szlaków drogowych, pól uprawnych, fabryk czy innych miejsc mogących zanieczyszczać wodę, powietrze, glebę.
Liść laurowy, wawrzyn szlachetny to nie tylko popularna przyprawa stosowana w wielu kuchniach świata, ale także ciekawa roślina doniczkowa, która może zdobić nasze wnętrza jak i tarasy, balkony.
Rodzaj roślin z rodziny jasnowatych. Liczy ponad 30 gatunków roślin rosnących w naturze w strefie tropikalnej i subtropikalnej Afryki i Azji. Typowym przedstawicielem tego gatunku jest tak zwana bazylia pospolita Ocimum basilicum.
W obrębie ostatniej dekady, z uwagi właściwości aromatyczne jak i lecznicze popyt na czosnek w Europie stale rośnie.
Imbir do niedawna był przyprawą, która kojarzyła nam się z ciastkami wypiekanymi na święta i grzanym piwem. W ostatnim czasie ta korzenna przyprawa zadomowiła się na dobre w naszej kuchni dzięki temu że stała się tańsza i przez to bardziej dostępna. Chętnie sięga się po niego zwłaszcza jesienią i zimą z uwagi na jego rozgrzewające właściwości.
Zioła uprawiane w ogrodzie charakteryzują się dużą różnorodnością, surowcami leczniczymi lub przyprawowymi mogą być ich różne części – kwiaty, liście, owoce, nasiona, kłącza i korzenie.
Większość ogródków przydomowych charakteryzuje się warunkami mikroklimatycznymi i glebowymi sprzyjającymi uprawie ziół: są to tereny osłonięte od silnych wiatrów, dobrze nasłonecznione, mają gleby zazwyczaj pulchne, żyzne, zasobne w próchnicę i wolne od wieloletnich chwastów.
Zioła to stały element diety ludzkości od pokoleń. Dawniej wierzono w rozmaite przesądy związane z ich występowaniem i działaniem, a dziś każdy z nich może zostać potwierdzony lub obalony dzięki pracom naukowców, którzy – wyposażeni w odpowiedni sprzęt – badają niemal wszystkie aspekty funkcjonowania tego szczególnego rodzaju roślin. Niezależnie od tego, czy uwierzymy,...
Lawenda (Lavandula L.) to należąca do rodziny jasnotowatych wiecznie zielona krzewinka o wonnym zapachu. Pochodzi z obszarów śródziemnomorskich, ale coraz częściej spotykana jest w polskim klimacie.