| Autor: redakcja1

Unijny bilans soi w sezonie 2014/2015

W Unii Europejskiej w sezonie 2014/2015 produkcja soi będzie na poziomie 1,85 mln ton, co oznacza 23% zwyżkę w odniesieniu do poprzedniego sezonu – podaje FAMMU/FAPA.

Unijny bilans soi w sezonie 2014/2015

Zbiory soi w UE

W obrębie ostatnich 7 lat relacja produkcji tego surowca do produkcji oleju sojowego w UE podwoił się, a zbiory w br. mogą zwiększyć się do 2 mln ton. Najwięcej soi produkują Włochy, gdyż tegoroczne zbiory mogą osiągnąć 1-1,1 mln ton w stosunku do 912 tys. ton rok temu, Rumunia - 200 tys. ton oraz Francja - 210 tys. ton pod warunkiem, że susza mocniej nie zaszkodzi uprawom.

Bilans soi

Unia nie zaspokaja własną produkcją popytu na wysokobiałkowe komponenty paszowe, co zmusza producentów do sporego importu. Wbrew rosnącej produkcji, przywóz soi w tym sezonie może osiągnąć 14 mln ton, tj więcej o 2,4% za sprawą znacznej podaży na rynkach międzynarodowych. W następnym sezonie może ona zmaleć do 13,5 mln ton, m. in. za sprawą wysokich zapasów początkowych w wysokości od 1,2 do 1,3 mln ton. W bieżącym sezonie przerób soi może wynieść 14,1 mln ton.

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!