Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Unijny bilans soi w sezonie 2014/2015

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


W Unii Europejskiej w sezonie 2014/2015 produkcja soi będzie na poziomie 1,85 mln ton, co...

W Unii Europejskiej w sezonie 2014/2015 produkcja soi będzie na poziomie 1,85 mln ton, co oznacza 23% zwyżkę w odniesieniu do poprzedniego sezonu – podaje FAMMU/FAPA.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Zbiory soi w UE

W obrębie ostatnich 7 lat relacja produkcji tego surowca do produkcji oleju sojowego w UE podwoił się, a zbiory w br. mogą zwiększyć się do 2 mln ton. Najwięcej soi produkują Włochy, gdyż tegoroczne zbiory mogą osiągnąć 1-1,1 mln ton w stosunku do 912 tys. ton rok temu, Rumunia - 200 tys. ton oraz Francja - 210 tys. ton pod warunkiem, że susza mocniej nie zaszkodzi uprawom.

Bilans soi

Unia nie zaspokaja własną produkcją popytu na wysokobiałkowe komponenty paszowe, co zmusza producentów do sporego importu. Wbrew rosnącej produkcji, przywóz soi w tym sezonie może osiągnąć 14 mln ton, tj więcej o 2,4% za sprawą znacznej podaży na rynkach międzynarodowych. W następnym sezonie może ona zmaleć do 13,5 mln ton, m. in. za sprawą wysokich zapasów początkowych w wysokości od 1,2 do 1,3 mln ton. W bieżącym sezonie przerób soi może wynieść 14,1 mln ton.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.






Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl