Kategorie
Zobacz również tu
-
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30 -
Użytkowanie gruntów rolnych
2024-04-30 -
Powierzchnia obszarów wiejskich
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Monitoring plonu
2015-04-27 -
Zestaw do rozładunku i załadunku towaru
2011-04-06 -
Ładowarka kołowa GIANT V6004T TELE
2015-04-22 -
Dozownik dynamometryczny
2016-02-11
Bilans soi w UE w sezonie 2015/2016
W Unii Europejskiej w sezonie 2014/2015 produkcja soi była na poziomie 1,85 mln ton, co oznacza 23% zwyżkę w stosunku do poprzedniego – podaje FAMMU/FAPA.
Zbiory soi w Unii Europejskiej
W obrębie ostatnich 7 lat produkcja tego surowca do produkcji oleju sojowego w UE podwoiła się, a zbiory soi w br. mogą zwiększyć się do 2,1 mln ton. Najwięcej soi produkują Włochy, przy czym w br. może osiągnąć 1-1,1 mln ton w stosunku do 933 tys. ton, Rumunia - 230 tys. ton oraz Francja - 250 tys. ton.
Import soi do UE
Unia nie zaspokaja własną produkcją zapotrzebowania na wysokobiałkowe komponenty paszowe, co zmusza ją do sporego importu. Wbrew rosnącej produkcji w tym sezonie import soi może wynieść więcej o 2,4% do 14 mln ton, przez co Wspólnota pozostanie drugim importerem na świecie. W kolejnym sezonie może się on obniżyć do 13,5 mln ton m. in. za sprawą wysokich zapasów wynoszących 1,2-1,3 mln ton, które prognozuje się na koniec sierpnia br. W bieżącym sezonie przerób soi może osiągnąć wysoki poziom 14 mln ton, a ten przyrost wynika z przewidywanej zwyżki przerobu w Niemczech, Włoszech oraz Hiszpanii.